Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele CJ Hargita, discuţii la Bruxelles cu comisarul european Navracsics Tibor despre învăţământul minorităţilor şi cel religios

romania ue comisia europeana

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, s-a întâlnit miercuri, la Bruxelles, cu comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport în cadrul Comisiei Europene, Navracsics Tibor, cei doi discutând aspecte referitoare la învăţământul minorităţilor şi cel religios. Potrivit unui comunicat remis joi de Biroul de presă al CJ Harghita, cei doi au discutat despre avizul intitulat "Modernizarea învăţământului preuniversitar şi a învăţământului superior", întocmit de Borboly Csaba în calitate de raportor la Comitetul Regiunilor şi adoptat în data de 31 noiembrie, conform Agerpres.

Biroul de presă al CJ arată că aspectele abordate în raportul menţionat pun accent pe situaţia minorităţilor şi învăţământul religios, alinierea regiunilor subdezvoltate, respectiv acordarea unui sprijin mai susţinut şcolilor.

În comunicat se precizează că preşedintele CJ a atras atenţia în avizul respectiv asupra importanţei egalităţii de şanse privind accesul la învăţământul superior, inclusiv pentru elevii care provin din regiuni defavorizate, periferice sau ultraperiferice sau din comunităţile minoritare.

De asemenea, acesta a adus în atenţie şi dificultăţile cu care se confruntă universităţile de tip regional sau local, "mai ales instituţiile de învăţământ superior destinate minorităţilor, care sunt frecventate de un număr mai mic de studenţi" şi a subliniat că dispariţia acestor filiere "ar genera un prejudiciu cultural, comunitar şi economic considerabil".

În ceea ce priveşte instituţiile de învăţământ, formare profesională şi, după caz, de învăţământ superior în care se predă în limbile minorităţilor naţionale sau etnice, Borboly susţine că "trebuie să se evite orice limitare a accesului la educaţie pentru elevii aparţinând unei minorităţi şi să se instituie sisteme care să permită oricărui absolvent care provine din comunităţi minoritare sau de imigranţi din alte ţări ale UE să beneficieze de accesul la formarea continuă şi la ocuparea unui loc de muncă în condiţii egale în raport cu ceilalţi absolvenţi".

Preşedintele CJ Harghita arată că, în cazul minorităţii maghiare din România, acest lucru se transpune în faptul că "absolvenţii de studii superioare nu ar trebui să întâmpine greutăţi în demararea unei cariere în sfera instituţională".

În comunicatul CJ se mai precizează că avizul recunoaşte că,"în mai multe state membre, şcolile şi instituţiile de învăţământ religios, precum şi instituţiile de învăţământ de formare profesională şi de învăţământ superior gestionate de culte sau de organizaţii religioase aduc o contribuţie la învăţământul general şi superior din Europa" iar aceste instituţii, ca de altfel orice instituţie de învăţământ, "nu trebuie să facă obiectul niciunei discriminări, cât timp aplică programa şcolară stabilită la nivel naţional".

De altfel, în comunicat se menţionează că Borboly l-a informat pe comisarul european pentru educaţie în legătură cu "reuşita înregistrată de Uniune în data de 7 februarie, când Parlamentul României a votat proiectul de lege înaintat în vederea redeschiderii gimnaziului romano-catolic din Târgu-Mureş" iar Navracsics "a apreciat eforturile UDMR şi a adresat felicitări pentru reuşită".

Biroul de presă al CJ a mai informat că în cadrul discuţiei s-a dezbătut faptul "în regiunile mai puţin dezvoltate este nevoie de asigurarea de fonduri suplimentare, dat fiind faptul că obiectivul acestora este alinierea la regiunile dezvoltate".

Potrivit sursei citate, Navracsics Tibor a afirmat că se acordă o atenţie specială pentru ca iniţiativele Comitetului Regiunilor să nu contravină principiului subsidiarităţii şi a arătat că recunoaşterea diplomelor este un subiect care va fi discutat în luna mai de către Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ de tip Bologna, comisarul european consideră că acesta trebuie regândit, se arată în comunicat.

De asemenea, Navracsics Tibor şi-a oferit sprijinul "în vederea realizării programului integrat de dezvoltare a învăţământului în judeţul Harghita", mai menţionează sursa citată.

La discuţiile dintre cei doi au mai fost prezenţi Liz Thielen, membră a Comitetului Regiunilor (CoR) din partea Partidului Popular European, şi Doru Hobjilă, reprezentantul CoR în cadrul Comisiei pentru politica socială, educaţie, ocuparea forţei de muncă, cercetare şi cultură (SEDEC), care l-a invitat pe Navracsics Tibor la şedinţa plenară care va fi organizată probabil în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.