Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele columbian AMÂNĂ dezarmarea gherilelor FARC

telegraph.co.uk
conflict civil columbia

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a anunţat luni că dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), prevăzută să se încheie la sfârşitul lui mai conform acordului de pace, a fost amânată cu 20 de zile, iar reintegrarea membrilor acestei gherile în viaţa civilă - cu 60 de zile, informează marţi AFP, potrivit agerpres.ro

Santos a declarat că, 'date fiind întârzierile acumulate (...) de comun acord cu ONU şi FARC, am decis că predarea armelor nu se va încheia mâine (marţi), cum era prevăzut, ci cu 20 de zile mai târziu'. 

El a dat asigurări că acest lucru 'nu afectează în niciun fel decizia fermă şi angajamentul clar al guvernului şi al FARC de a aplica acordul' de pace istoric, semnat în noiembrie 2016 cu gherilele marxiste.

COD ROȘU de PROTESTE: Legea salarizării scoate mii de angajați în stradă


Preşedintele Columbiei a adăugat că el a decis, de asemenea, 'să prelungească viabilitatea zonelor de tranziţie şi de normalizare pentru două luni suplimentare, până la 1 august'. 

Aproape 7.000 de membri ai celei mai importante gherile din Columbia, provenită dintr-o insurecţie a ţăranilor fără pământuri în mai 1964, s-au adunat în 26 de zone ale ţării pentru a depune armele sub supravegherea ONU şi pentru a pregăti revenirea lor la viaţa civilă.

Dezvăluirea care aruncă-n aer scena politică: Bani din fotbal pentru campania electorală din 2014


Liderul statului columbian a afirmat că, 'în pofida întârzierilor înregistrate, între altele din cauza dificultăţilor logistice în stabilirea acestor zone, procesul (de predare a armelor) a fost ordonat, în toată siguranţa şi fără probleme majore'. 

'Acest timp suplimentar ne va permite să punem în aplicare cum se cuvine procesul de reîncorporare a foştilor membri FARC în viaţa civilă şi fără arme', a adăugat el. 

Santos, al cărui guvern a început la 7 februarie negocieri cu Armata de Eliberare Naţională (ELN, guevaristă), ultima gherilă activă cu circa 1.500 de membri, a subliniat că pacea este 'ireversibilă' şi că după semnarea acordului 'nu a avut loc nicio confruntare între forţele de ordine şi membrii FARC'. 

De asemenea, el a precizat că a semnat peste 30 de decrete-lege, cum l-a autorizat parlamentul pentru aplicarea acordului de pace, în special în vederea creării unei unităţi pentru căutarea dispăruţilor şi oficializarea proprietăţii de pământuri. 

Conflictul armat a implicat din anii 1960 circa 30 de gherile, paramilitari şi forţele armate, soldându-se cu cel puţin 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi aproape şapte milioane de strămutaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.