Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Consiliului European către migranţii economici: 'Nu mai veniţi în Europa!'

donald tusk

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat joi un apel către migranţii economici să nu mai vină în Europa, în finalul unei întrevederi la Atena cu premierul elen Alexis Tsipras, relatează France Presse. 

'Vreau să fac un apel către toţi migranţii economici, de oriunde ar veni ei, să nu mai vină în Europa, să nu le dea crezare traficanţilor, să nu-şi mai pună în pericol vieţile şi banii', a declarat Tusk într-o conferinţă de presă. 

El a avertizat de asemenea că 'nici Grecia şi nicio altă ţară europeană nu pot continua să fie ţări de tranzit'. 'Reglementările Schengen vor fi aplicate din nou', a spus Donald Tusk. 

Miercuri, Tusk afirmase în timpul vizitei la tabăra de refugiaţi din Dobova, în Slovenia, că o revenire la dispoziţiile zonei Schengen, inclusiv controale riguroase la frontierele externe, reprezintă o condiţie 'prealabilă' la rezolvarea crizei migranţilor. 

Acţiunile 'unilaterale' ale unor ţări membre ale UE 'pot afecta solidaritatea' în cadrul blocului comunitar, a mai spus preşedintele Consiliului European într-o conferinţă de presă comună cu primul ministru elen. 

'Deciziile unilaterale fără o coordonare prealabilă, chiar dacă sunt de înţeles în context naţional, pot afecta spiritul european de solidaritate', a declarat Tusk, referindu-se la restricţiile impuse recent de anumite ţări europene numărului de migranţi autorizaţi să intre pe teritoriul lor. 

Grecia a protestat în mod repetat împotriva deciziilor 'unilaterale', în special împotriva Austriei săptămâna trecută, ceea ce a provocat blocarea a mii de refugiaţi la graniţa sa de nord cu Macedonia. 

Macedonia este prima ţară pe ruta balcanică, la care recurg refugiaţii pentru a-şi continua drumul spre ţările din nordul Europei. 

Tusk a sosit joi dimineaţă la Atena în cadrul unui turneu în ţările balcanice, aflate în prima linie a afluxului de migranţi. El urmează să se deplaseze joi după-amiază la Ankara pentru a-l convinge pe premierul turc Ahmet Davutoglu să contribuie la reducerea numărului de migranţi ce sosesc în Europa via Grecia. 

Acest turneu intervine cu patru zile înaintea summitului crucial UE-Turcia la Bruxelles în acest dosar.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.