Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a primit o delegaţie de parlamentari american

www.biography.com
Raul Castro

Preşedintele cubanez, Raul Castro, a primit marţi o delegaţie de parlamentari americani în vizită pe insulă pentru a discuta despre misterioasele atacuri acustice care ar fi afectat sănătatea diplomaţilor americani în post la Havana, relatează AFP, conform agerpres.ro

"În cursul reuniunii, au avut schimburi de păreri în chestiuni care prezintă interes pentru cele două ţări", a informat un comunicat oficial al guvernului cubanez, fără alte precizări. 

Delegaţia, condusă de Patrick Leahy - senator democrat de Vermont -, a sosit duminică în Cuba pentru a aborda o serie de chestiuni cu guvernul de la Havana, în special cea a "atacurilor acustice" care ar fi fost desfăşurate împotriva diplomaţilor americani între sfârşitul lui 2016 şi vara lui 2017. 

Carlos Fernandez de Cossio, director general pentru Statele Unite în cadrul Ministerului cubanez de Externe, i-a primit luni pe membrii Congresului american. 

El le-a dat asigurări că "nu există nicio dovadă a unor atacuri împotriva diplomaţilor americani în Cuba", a declarat Johana Tablada, numărul doi în acest serviciu. 

Din delegaţia condusă de senatorul Patrick Leahy mai fac parte senatorii democraţi Ron Wyden de Oregon şi Gary Peters de Michigan, reprezentanta democrată de Florida Kathy Castor şi reprezentanţii democraţi Jim McGovern de Massachusetts şi Susan Davis de California. 

Patrick Leahy este unul dintre cei mai înflăcăraţi apărători ai dezgheţului relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite care a început în decembrie 2014 sub administraţia Barack Obama, după mai mult de o jumătate de secol de tensiuni. 

O conferinţă de presă a delegaţiei americane urmează să fie organizată miercuri, în ultima zi a vizitei. 

Peste 30 de diplomaţi americani, dar şi canadieni, precum şi familiile lor au manifestat simptome îngrijorătoare în 2016 şi 2017. 

Potrivit Statelor Unite, aceste atacuri cu origine necunoscută au provocat pierderi ale auzului, tulburări cognitive şi ale somnului unui număr de 24 de diplomaţi în post la Havana. 

Autorităţile cubaneze au dezminţit oficial orice implicare şi şi-au exprimat regretul pentru lipsa de cooperare a Washingtonului în anchetă. 

Această problemă a tensionat relaţiile dintre cele două ţări. La sfârşitul lui septembrie, Statele Unite au retras din Cuba mai mult de jumătate din personalul lor diplomatic şi au expulzat de la Washington 15 diplomaţi cubanezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.