Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Curții Constituționale dă asigurări: Constituția României nu se desființează

ccr
marian enache

În ceea ce priveşte discuţia despre preeminenţa dreptului european în faţa dreptului naţional, Marian Enache a declarat că şi-a propus deschiderea unui dialog instituţional cu CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene), în perspectiva aplicării dreptului UE, prin intermediul Constituţiei României:

„Justiţia constituţională are o mare responsabilitate în clădirea Europei ca spaţiu comun de libertate, securitate şi justiţie. CCR a păstrat un echilibru în aplicarea dreptului UE, nu au existat derapaje, CCR nu a fost radicală. Sunt curente care dramatizează, dar Constituţia României nu se desfiinţează. Deciziile CCR rămân obligatorii pentru toate autorităţile statului. Voi încerca cu colegii din CCR să avem o deschidere şi mai mare spre aplicarea dreptului UE, prin intermediul Constituţiei României. Prin clauza de identitate naţională, statele au construit o doctrină şi limite în aplicarea normelor UE. Cea mai productivă în acest sens a fost Curtea Constituţională a Germaniei. Vrem un dialog judiciar mai pronunţat, mai activ, cu CJUE pentru a ne explica, da interpretări şi colabora. Vrem să promovăm un dialog informal cu CJUE. La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele CJUE va fi în România, va sosi şi la CCR”, a declarat președintele Curții Constituționale a României în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Context:

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o decizie prin care judecătorii români nu trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, inclusiv cele referitoare la formarea completurilor de 5 judecători, dacă acestea duc la prescrierea unor fapte de corupție.

Tabloul situației CREATE de decizii ale CCR pentru JUDECĂTORII ROMÂNI, în motivarea CJUE/

+

Judecătorii Curții Constituționale au emis un comunicat de presă, ca urmare a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privitoare la completurile de 5 judecători. Judecătorii CCR explică, cu argumente juridice, motivul pentru care decizia CJUE nu poate anula o decizie a Curții Constituționale din România și reamintesc faptul că deciziile CCR sunt general obligatorii.

Răsturnare de situație - CCR răspunde la decizia CJUE: deciziile noastre rămân general obligatorii/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.