Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Curții Constituționale din Italia EXPLICĂ de ce LIMITAREA drepturilor cetățenilor în pandemie NU e ilegală

Twitter
italia

Vin explicații la întrebări pe care și le pun și românii. Este sau nu ilegală limitarea drepturilor cetățenești în condițiile decretării stării de urgență? Marta Cartabia, preşedinta Curţii Constituţionale din Italia, explică de ce libertatea unei persoane se încheie acolo unde începe libertatea celuilat şi cum trebuie să procedeze statul în situaţii de urgenţă, când trebuie să restrângă drepturile fundamentale.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ PRIMUL Protest din România: bărbat cu sârmă ghimpată și cap de porc, în stradă, ÎMPOTRIVA izolării

Preşedinta Curţii Constituţionale din Italia, Marta Cartabia, a acordat în premieră un interviu presei străine din Italia. Aleasă în decembrie 2019, Marta Cartabia este prima femeie preşedinte din istoria de 60 de ani a Curţii Constituţionale italiene.

Printre jurnaliştii care i-au adresat întrebări s-a aflat şi românca Julia Vîrsta, conform cristoiublog.ro. Jurnalista a întrebat-o pe Marta Cartabia dacă restricţiile pentru cetăţeni în perioada de carantină s-au dovedit a fi constituţionale în Italia şi Europa şi cât de mult s-a respectat legea fundamentală a statului.

Preşedinta Curţii Constituţionale din Italia nu a dorit să răspundă la a doua întrebare, precizând că a face o judecată în momentul de faţă este cât se poate de greşit. În schimb, pornind de la exemplul Italiei, Marta Cartabia a explicat de ce, libertatea individuală, deşi inviolabilă, poate fi limitată prin legi din motive de siguranţă, în anumite situaţii, cum este starea de urgenţă.

„Iar aceasta este valabilă pentru toate drepturile. Nu există un drept absolut şi aceasta dintr-un motiv foarte simplu. Necesităţile fiecărei persoane sunt multe. Prin urmare, dacă protejez prea mult transparenţa sacrific dreptul la privacy a fiecăruia. Dacă protejez prea mult libertatea de mişcare, sacrific siguranţa (...)

În plus, pentru a proteja libertatea tuturor... Dacă protejez o persoană în întregime aceasta poate să meargă împotriva drepturilor, a spaţiului şi libertăţii altora. Prin urmare primul concept este acesta că nu este o noutate ca într-o stare de urgenţă drepturile să fie limitate. Într-o situaţie de urgenţă, în mod evident, presiunile sunt mai puternice deoarece există un interes, în acest caz îmi vine să spun chiar, faţă de integritatea persoanelor şi integritatea naţiunii, care primează şi cere impunerea anumitor limite. Prin urmare, nu este nimic ciudat că drepturile sunt limitate”, a explicat preşedinta Curţii Constituţionale din Italia.

Marta Cartabia subliniază însă că toate curţile constituţionale, din toată lumea, atunci când există o limitare a unui drept, folosesc criteriul proporţionalităţii.

„Este un criteriu universal al tuturor curţilor care protejează drepturile. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Curtea israeliană, toate curţile care se ocupă de drepturi, evaluează mereu. Se pun o serie de întrebări, cum ar fi:

Această limitare este impusă cetăţenilor pentru un motiv legitim?

De ce facem aceasta?

Apoi, chiar este necesar să impunem această limitare?

Sau există şi alte instrumente noninvazive?

În fiecare situaţie este proporţională limitarea?

Iată acest limbaj: necesitate, proporţionalitate, echilibru între mai multe necesităţi sunt criterii cu care Curţile ar judeca, şi deja judecă, măsurile impuse în diferite state”, a explicat preşedinta Curţii Constituţionale din Italia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.