Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte refuză să coopereze cu ancheta CPI privind campania de luptă împotriva traficului de droguri

captura YouTube
Duterte filipine

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte "nu va coopera niciodată" cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra campaniei de luptă împotriva traficului de droguri derulată de guvern şi care a făcut mii de morţi, a afirmat marţi purtătorul său de cuvânt, potrivit AFP.

Procuroarea Curţii, Fatou Bensouda, a anunţat luni că a deschis o anchetă în legătură cu acuzaţiile conform cărora funcţionari ai poliţiei naţionale filipineze ar fi "ucis ilegal mii sau chiar zeci de mii de civili" între 2016 şi 2019, potrivit agerpres.ro.

Duterte a fost ales în 2016 după o campanie de securitate excesivă, promiţând că va eradica traficul de droguri omorând zeci de mii de delicvenţi.

"Preşedintele nu va coopera niciodată până la finalul mandatului său, la 30 iunie 2022", a declarat presei purtătorul de cuvânt al şefului statului, Harry Roque.

Aceste violenţe sunt supuse unei examinări preliminare din 8 februarie 2018, ceea ce l-a determinat pe Duterte să îşi retragă ţara din CPI în 2019.

Fatou Bensouda, cu o zi înainte de sfârşitul mandatului său, a spus că CPI are competenţa să ancheteze crime comise de ţări care nu sunt membre.

Ea a declarat că dispune de informaţii conform cărora "funcţionari ai poliţiei naţionale filipineze şi alte persoane care au acţionat împreună cu ei ar fi ucis mii sau chiar zeci de mii de civili".

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui filipinez a respins aceste afirmaţii, spunând că a acuza sistemul judiciar din arhipelag de disfuncţionalităţi este "o insultă la adresa tuturor filipinezilor".

"Vom fi comparaţi cu ţări sau regiuni precum Darfur, unde nu a existat un guvern capabil. Nu este corect", a declarat el.

"Chiar dacă au avut loc crime, utilizarea forţei şi a violenţei nu a fost disproporţionată", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Conform ultimelor date oficiale, peste 6.000 de persoane au murit şi au fost desfăşurate peste 200.000 de operaţiuni anti-drog în arhipelag, însă activiştii pentru drepturile omului afirmă că numărul real al celor ucişi este mult mai ridicat.

În iunie 2020, un raport al Biroului pentru drepturile omului al ONU a denunţat faptul că, din 2016, poliţia a încurajat, la cel mai înalt nivel, uciderea presupuşilor traficanţi de droguri.

Mii dintre ei au fost omorâţi de poliţişti sau de trăgători mascaţi, conform raportului, care precizează că numeroşi suspecţi au fost înscrişi "pe liste de supraveghere a drogurilor" de oficiali locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.