Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit de către Papa Francisc la Roma

vaticannews
papa francisc

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, va fi primit de Papa Francisc pe 26 noiembrie, la Roma, în timpul unei deplasări în capitala italiană şi înainte de aceasta în Croaţia, a anunţat joi preşedinţia franceză, informează AFP.

Aceasta va fi a doua vizită a preşedintelui francez la Suveranul Pontif de la începutul mandatului său de cinci ani, după cea din iunie 2018.

Emmanuel Macron se va deplasa săptămâna viitoare iniţial în Croaţia, apoi în Italia. Acest mic turneu european îi va permite să "pregătească preşedinţia franceză a Consiliului UE", care începe pe 1 ianuarie pentru şase luni, a subliniat Palatul Elysee.

Întrevederea cu Papa va interveni în condiţiile în care Biserica Catolică traversează o perioadă dificilă în Franţa, după dezvăluiri şocante ale Comisiei de anchetă care a estimat, în raportul său publicat în octombrie, la 330.000 numărul persoanelor cu vârste peste 18 ani care au fost victime ale unor violenţe sexuale începând din 1950, când erau minore, din partea clericilor sau persoanelor cu legături cu Biserica.

Înainte de deplasarea sa la Roma, Macron este aşteptat la Zagreb pe 24 şi 25 noiembrie, pentru "prima vizită oficială a unui preşedinte francez în Croaţia după independenţa ţării", în 1991. Această vizită "va duce la semnarea unui parteneriat strategic şi a unui acord între guverne ce va finaliza furnizarea de avioane Rafale către Croaţia".

Zagrebul a anunţat în luna mai că va achiziţiona 12 avioane de luptă Rafale pentru modernizarea forţelor sale armate, angajându-se de asemenea în cea mai importantă comandă de arme a sa după războiul din Balcani şi independenţă.

Croaţia este una dintre ultimele două ţări din UE, împreună cu Ungaria, unde Emmanuel Macron nu a ajuns încă de la începutul mandatului său.

La Roma, unde va sosi pe 25 noiembrie, Macron va semna împreună cu liderii italieni Tratatului de la Quirinal, "ce va favoriza convergenţa poziţiilor franceze şi italiene, precum şi coordonarea celor două ţări în materie de politică europeană şi externă, de securitate şi de apărare, de politică privind migraţia, de economie, învăţământ, cercetare, cultură şi cooperare transfrontalieră", a precizat Palatul Elysee.

Acest tratat "va crea un reflex franco-italian", a declarat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clement Beaune în timpul unei vizite la un liceu din Paris, în compania omologului său italian, Vincenzo Amendola. "Poate tocmai asta este ceea ce lipsea", a adăugat el.

La rândul său, Amendola a salutat "o relaţie de simbioză între Franţa şi Italia care a servit Uniunii Europene". El a estimat că următorul semestru sub preşedinţia franceză a UE va fi "decisiv" în faţa provocărilor climatice şi a migraţiei, potrivit Agerpres.ro.

După o perioadă tensionată când preşedintele partidului Liga, Matteo Salvini, era ministru de interne în Italia, relaţiile dintre cele două ţări "surori latine" s-au îmbunătăţit în mod considerabil în urma preluării postului de premier de către Mario Draghi, în februarie.

Tratatul din Quirinal (numele sediului preşedinţiei italiene) a fost anunţat în 2017, după modelul tratatului franco-german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.