Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele israelian s-a pronunţat în favoarea dialogului în cadrul unui întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa

Reuven Rivin

Preşedintele israelian Reuven Rivlin s-a pronunţat în favoarea dialogului, în cadrul unui întâlniri la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai comunităţii musulmane din Franţa, în prima zi a vizitei sale în Hexagon începută miercuri, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Jens Stoltenberg, AVERTISMENT pentru România, la întâlnirea cu Viorica Dăncilă: 'Lumea e din ce în ce mai periculoasă și imprevizibilă'

''A spune că religiile sunt sursa unei tensiuni, că sunt sursa unui posibil conflict care s-ar putea dezvolta în fiecare moment, iată (...) ce trebuie absolut explicat fiecăruia: cât de eronat este ca şi concepţie'', a declarat Rivlin în faţa a circa treizeci de responsabili ai cultelor musulman şi israelit.

Printre ei figurau Hassen Chalghoum, imamul moscheii din Drancy, în apropiere de Paris, cofondatorul programului 'Emouna, l'amphi des religions' de la universiatea pariziană Science-Po (pregătire pentru preoţi, pastori, rabini, imami şi călugări budişti), imamul Mohammed Azizi, şi preşedintele asociaţiei musulmanilor senegalezi din Franţa, Kemadou Gassama, potrivit AFP.

La dezbateri asistau de asemenea scriitorul Marek Halter, marele rabin al Franţei, Haim Korsia, şi preşedintele Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif), Francis Kalifat.

Precizând că a constatat o ascensiune a populismelor, a ''fundamentalismului, integrismului, extremismului, rasismului'', ''lucruri ce antrenează antisemitismul'', Rivlin, fiu de profesor care a tradus Coranul, a făcut apel la auditoriul său să clădească ''o încredere între religii''.

''Nu suntem condamnaţi să trăim împreună, ci suntem destinaţi să trăim împreună'', a adăugat Rivlin, evocând cazul Ierusalimului, unde coabitează mai multe confesiuni religioase.

Imamul Chalghoum a apreciat întâlnirea ca fiind ''istorică, foarte importantă'' pentru ''viitorul acestor două comunităţi, care sunt în mod normal bogăţia Franţei, dar, din păcate, au devenit problema Franţei (...) în ultimii ani''. Este ''o flacără de speranţă'' într-o ''perioadă de tensiuni'', dând asigurări că ''reprezentanţii religioşi vor să meargă înainte''.

''Sunt aici pentru a saluta eforturile pe care le desfăşoară preşedintele israelian pentru a-i reuni pe evrei şi arabi'', a declarat cu puţin timp mai înainte pentru AFP Mohammed Azizi, care este în favoarea unei ''interacţiuni paşnice''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.