DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Președintele lansează doi ani de dezbatere națională pentru reforma educației

iohannis_busoi_69671400

Klaus Iohannis, președintele României, a cerut o reformă a educației și cercetării care să fie clară și durabilă, dar, în același timp, bazată pe valori. Iohannis a făcut aceste declarații cu ocazia  lansării Dezbaterii Naționale privind Educația și Cercetarea din România, dezbatere care se va desfășura în perioada 2016-2017.

„O condiție pe care o consider necesară pentru o reformă de substanță este fundamentarea ei pe valori. Va trebui să ne gândim, să reconfirmăm sau să redefinim valorile pe care se fundamentează sistemul nostru de educație, dar și valorile cu care dorim să iasă din școală copiii, după fiecare ciclu de învățământ”, a spus el, conform unui comunicat publicat pe site-ul Președinției.

În același timp, în viziunea președintelui, reforma trebuie să fie ancorată în realitate.

„Accesul la tehnologie și informație face munca dascălilor mai ușoară, dar și mai complicată în același timp. (...)

O reformă ancorată în realitate presupune și o educație corelată cu piața muncii. Una dintre provocările care trebuie să ne dea tuturor de gândit este numărul foarte mare de copii care abandonează şcoala la trecerea de la gimnaziu la liceu sau care nu promovează examenul de Bacalaureat. România nu îşi poate permite ca un procent important din populaţia activă să nu deţină niciun document care să permită inserţia pe piaţa muncii şi, prin urmare, un trai decent şi un rol activ în societate. Această stare de fapt reprezintă un adevărat risc la adresa securităţii naţionale”, a mai spus el, conform sursei citate.

Vorbind despre pașii următori în ceea ce privește dezbaterea, președintele a declarat:

„Intenția noastră este ca pe parcursul acestui an să organizăm o serie de dezbateri regionale. Vă propun ca la prima dintre ele, preconizată pentru luna viitoare, să avem în vedere și aceste subiecte - cum facem să nu mai avem o jumătate de generație pe drumuri, care este profilul cu care dorim să iasă un elev după fiecare nivel educațional, cu ce set de valori și cunoștințe care să îi dea o şansă reală de succes, în funcţie de talentul și capacitățile sale, nu de mediul din care provine sau de alţi factori subiectivi."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.