Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele mexican anunţă o 'nouă naţionalizare' în sectorul producţiei de electricitate după un acord cu Iberdrola

news.ro
Andres Manuel Lopez Obrador, președinte Mexic

Preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat achiziţia de către statul mexican a 13 centrale electrice ale gigantului energetic spaniol Iberdrola, pentru 6 miliarde de dolari, salutând în aceasta o 'nouă naţionalizare', transmite miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Este o 'zi istorică', a declarat într-un mesaj pe Twitter preşedintele de stânga naţionalistă, aflat la originea unei reforme a sectorului energetic vizând limitarea participării străine, reformă care i-a îngrijorat pe partenerii străini.

'Astăzi, guvernul mexican a semnat un acord de cumpărare a 13 centrale electrice de la Iberdrola, care vor face parte din patrimoniul public şi vor fi operate de CFE (Comisia Federală de Electricitate). Este o nouă naţionalizare', a transmis Lopez Obrador pe Twitter.

Suma de 6 miliarde a fost avansată de ministrul de finanţe, Rogelio Ramirez, în timpul unei întâlniri între Lopez Obrador şi preşedintele executiv al Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan.

Pe această cale, CFE îşi va creşte de la 39 la 55% participarea la producţia totală de energie electrică a ţării, a precizat ministrul.

În urmă cu un an, Curtea Supremă a validat reforma sectorului energetic, aprobată de parlament pentru a întări rolul companiilor publice.

Această reformă pune în pericol investiţii private străine de miliarde şi dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, afirmă SUA, care nu exclud măsuri în cadrul tratatului de liber schimb în America de Nord.

Un alt mare partener al Mexicului, Spania, este în vizorul preşedintelui Lopez Obrador, care a cerut o 'pauză' în relaţia cu Madridul.

Lopez Obrador a fost foarte critic faţă de Iberdrola, declarând în luna mai că 'Mexicul nu este un teritoriu de cucerit', când agenţia de reglementare în energie a amendat compania cu 447 milioane de dolari, o sancţiune suspendată în cele din urmă de justiţie. Compania spaniolă era acuzată că a vândut electricitate ilegal.

'Mulţumim Iberdrola, directorului său general' pentru 'voinţa de a ajunge la un acord', a declarat miercuri preşedintele mexican.

'Am avut unele divergenţe, însă dialogul şi bunăvoinţa sunt mai puternice decât orice. Din aceste diferenţe s-a născut acest acord, care este un lucru extraordinar, istoric', a adăugat Lopez Obrador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.