Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Mexicului acuză Pentagonul de spionaj și anunță că va restricționa informațiile militare

Agerpres - Reuters
Andres Manuel Lopez Obrador

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a acuzat marţi Pentagonul că i-a spionat guvernul şi a declarat că va începe să clasifice informaţiile provenite de la forţele armate pentru a proteja securitatea naţională, relatează Reuters, citat de news.ro.

"Acum vom proteja informaţiile de la Marină şi de la Ministerul Apărării, deoarece suntem ţinta spionajului din partea Pentagonului", a declarat Lopez Obrador la conferinţa sa de presă zilnică.

Declaraţiile sale au fost făcute la câteva zile după ce The Washington Post a relatat despre aparente tensiuni între marina şi armata mexicană, citând unul dintre documentele secrete care s-au scurs de la Pentagon.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Departamentul american al Apărării are un "parteneriat puternic de colaborare în domeniul apărării" cu armata şi marina mexicană şi că entităţile abordează provocări comune "respectând în acelaşi timp suveranitatea şi agendele de politică externă ale fiecăruia".

Articolul din Washington Post preciza că nu există niciun indiciu că documentul citat provine din comunicările interceptate ale oficialilor mexicani.

Context

Lopez Obrador s-a aflat sub presiune pentru a trage la răspundere armata pentru ani de presupuse abuzuri, inclusiv dispariţii şi omoruri. Dar chiar şi aşa, el a sporit de fapt rolul armatei în siguranţa publică şi a încercat să pună Garda Naţională, o forţă de poliţie militarizată, sub controlul armatei.

Luni, Lopez Obrador descrisese activităţile spionajului american, relevate de scurgerile de informaţii, ca fiind o "intruziune abuzivă, dominantă, care nu ar trebui acceptată în nicio circumstanţă", adăugând că nu intenţionează să le reproşeze SUA, dar că va discuta la un moment dat "condiţiile pentru o activitate în colaborare". Atunci când i s-au prezentat marţi noi acuzaţii privind utilizarea controversatului spyware Pegasus în timpul guvernului său, el a reiterat că administraţia sa nu spionează.

Centro Prodh, un grup proeminent pentru drepturile omului din Mexic, a declarat marţi că doi dintre angajaţii săi au avut telefoanele vizate de programul-spion Pegasus anul trecut, potrivit unei analize efectuate de Citizen Lab, organizaţie de supraveghere digitală cu sediul în Toronto, devenind cel mai recent dintre mai multe cazuri de presupusă utilizare a Pegasus în timpul guvernului lui Lopez Obrador.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.