Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele PE a 'uitat' să raporteze 142 de 'cadouri' primite: șampanie, ciocolată și aur (anchetă Politico)

Inquam Photos / George Calin
Roberta Metsola

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat 142 de cadouri primite într-un registru public pentru deputații europeni, într-o acțiune care a scos la iveală regulile limitate de transparență din cadrul instituției europene, relatează pe larg Politico.

Metsola, o eurodeputată malteză din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European, a înscris cadourile pe care le-a primit într-un registru public oficial pe care legislatorii îl actualizează rar. Totuși, făcând acest lucru săptămâna trecută, ea a ratat termenul limită pentru ca deputații europeni să își declare cadourile în legătură cu 125 dintre articolele de pe lista sa.

Echipa lui Metsola a argumentat că declarațiile sale au încălcat ani de zile de secretomanie din partea foștilor președinți ai Parlamentului, niciunul dintre ei nu a mers vreodată atât de departe încât să dezvăluie public sutele de cadouri primite de la demnitarii străini. Purtătorul său de cuvânt a declarat că termenul limită pentru deputații europeni nu se aplică în cazul lui Metsola, deoarece ea este președinte al Parlamentului și deputat în Parlamentul European, deși echipa sa nu a putut indica faptul că această scutire a fost stabilită oficial în scris.

"Acest lucru arată că sistemul este stricat", a declarat Michiel van Hulten, director al Transparency International EU și fost europarlamentar. "Nu poți opera un sistem de etică pe baza unor reguli nescrise. Este bine că acum a făcut acest lucru, dar nu există niciun premiu pentru respectarea regulilor".

Apariția darurilor lui Metsola vine într-un moment extrem de sensibil pentru Parlamentul European. Instituția se luptă să își restabilească credibilitatea în contextul unei anchete a poliției privind acuzațiile potrivit cărora înalte personalități de la Bruxelles ar fi implicate în acte de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală.

"Când un președinte primește un cadou, nu este în calitatea mea de membru, ci în calitate de Parlament", a declarat Metsola pentru POLITICO. După ce a început așa-numita anchetă de corupție Qatargate, "scenariul a fost diferit, ceea ce înseamnă că voi enumera tot ceea ce oricum ar fi fost declarat intern", a spus ea.

Purtătorul de cuvânt al lui Metsola a adăugat: "Ea vrea să fie cât mai deschisă posibil și să dea un exemplu pe care îl pot urma și alți eurodeputați".

Terry Reintke, co-președintele grupului Verzilor, a declarat că dezvăluirile lui Metsola au arătat necesitatea unui organism independent de etică al UE, cu sediul în afara Parlamentului. "Transparența ar trebui să se aplice tuturor, așa că este bine că ea o face publică acum", a spus Reintke. "Cred că arată, de asemenea, că avem nevoie doar de o aplicare mult mai bună a regulilor și că nu putem lăsa totul în seama structurilor interne de control."

Printre cadourile primite de Metsola se numără: o machetă turn din aur de la politicianul marocan de rang înalt Naam Mayara; o rochie albă cu broderie aurită de la Fawzia Zainal, purtător de cuvânt al parlamentului din Bahrain; o eșarfă de la prim-ministrul francez Élisabeth Borne; căști wireless Sennheiser de la Bundestag-ul german; o vază de la președinția cehă a Consiliului UE; o bluză albă de la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu; o carte despre Bruges de la rectorul Colegiului Europei, Federica Mogherini; și o farfurie decorativă de la ambasadorul Uzbekistanului în țările Benelux.

Metsola a primit, de asemenea, șampanie, ciocolată, prăjituri, tort și cârnați uscați, care au fost "serviți în timpul funcțiilor Parlamentului".

Pentru 125 dintre aceste cadouri, declarațiile lui Metsola au venit după termenul limită pentru a le notifica, în conformitate cu regulile pentru deputați. Conform codului de conduită al Parlamentului pentru deputați, cadourile ar trebui să fie declarate cel târziu până la sfârșitul lunii următoare celei în care deputații le-au primit.

Potrivit unei anexe la codul de conduită pentru deputații europeni, domeniul de aplicare al regulilor privind cadourile acoperă "orice" deputat care reprezintă Parlamentul în calitate oficială, inclusiv președintele. Cu toate acestea, persoana care trebuie să fie informată cu privire la cadouri este chiar președintele sau cel puțin biroul său.

Potrivit unui funcționar din cadrul serviciilor de presă ale Parlamentului, președinții anteriori aveau tendința de a-și declara cadourile o singură dată, la sfârșitul mandatului, ocolind procesul de înscriere în registrul public și informând direct serviciul civil al Parlamentului.

Fiecare declarație a unui președinte "se făcea pe cale administrativă, dar nu era trecută în registrul public", a declarat oficialul.

Un purtător de cuvânt al lui Metsola a declarat că "obiceiul" este că președinta Parlamentului are mai multă libertate de acțiune și că se așteaptă ca aceasta să declare cadourile doar atunci când mandatul său se încheie. Cadourile nu sunt oferite lui Metsola însăși, ci instituției Parlamentului European, a susținut oficialul. Metsola alege să fie mai transparentă decât trebuie să fie, făcând declarații publice în timp ce este încă în funcție, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că de acum înainte va actualiza periodic registrul cadou cu cadou.

"Nu este același lucru ca în cazul deputaților europeni, deoarece acestea sunt cadouri pentru Parlamentul European acceptate de președinte", a spus purtătorul de cuvânt. "Ea se desparte de practicile anterioare ale președinților anteriori pentru a face acest lucru într-un mod mai transparent și pe măsură ce acestea vin, mai degrabă decât ca un pachet mare la final".

"Ea vrea să fie cât mai deschisă posibil și să dea un exemplu pe care alți eurodeputați îl pot urma", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Întrebat unde scrie în procedura scrisă că regulile mai puțin stricte se aplică președintelui Parlamentului, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Nu este vorba de o procedură scrisă. Nu știu exact unde este scris, dar este o cutumă pusă în aplicare, așa au procedat președinții anteriori. În acest fel este, ceea ce spuneți dumneavoastră, este o practică stabilită".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.