Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei: 'Ceea ce s-a întâmplat în Varşovia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este asemănător cu cruzimea agresiunii ruse în Ucraina'

Politico Europe
Andrzej Duda

Încercările prin care a trecut Ucraina în urma invaziei ruse sunt comparabile cu ceea ce a îndurat Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, vizitând luni o expoziţie de fotografii cu Mariupol şi Varşovia, informează DPA.

'Ceea ce s-a întâmplat aici, în Varşovia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când naziştii au ucis cu brutalitate populaţia civilă a capitalei, este asemănător cu cruzimea agresiunii ruse în Ucraina', a afirmat şeful statului polonez.

'Cât de asemănătoare sunt imaginile, cât de identică este bestialitatea celor care ucid, care distrug!', a exclamat Duda, subliniind că cei responsabili de crime de război nu trebuie să rămână nepedepsiţi, potrivit Agerpres.ro.

'Aceasta este astăzi obligaţia lumii civilizate. Trebuie instituite tribunale corespunzătoare, trebuie să se ţină seama de toate crimele' comise, a afirmat Andrzej Duda, adăugând că unii dintre autorii acestora sunt uşor de identificat.

Polonia comemorează la 1 august începutul insurecţiei din Varşovia împotriva ocupaţiei naziste în 1944.

Armata clandestină poloneză a fost învinsă cu pierderi foarte mari. Varşovia a fost total distrusă într-o acţiune punitivă, iar populaţia civilă pedepsită. Mii de oameni au fost trimişi în lagăre de concentrare germane.

În cele trei luni de asediu, oraşul Mariupol, port-strategic la Marea Azov, a fost aproape în întregime distrus de bombardamentele ruse, devenind un simbol al rezistenţei ucrainene datorită înverşunării cu care au luptat combatanţii ucraineni care s-au repliat în catacombele din oţelăria Azovstal. După căderea oraşului, locuitorii acestuia au trebuit să treacă prin centrele de filtrare ale trupelor ruse, care au încercat să-i identifice pe simpatizanţii puterii de la Kiev. Unii dintre aceşti civili au fost ucişi, potrivit media ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.