Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei nu va participa la un eveniment dedicat Holocaustului în Israel pentru că nu i s-a permis să susţină un discurs

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat marţi că nu va participa la un eveniment la Centrul de Comemorare a Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Israel la 23 ianuarie pentru că organizatorii nu i-au permis să susţină un discurs, relatează Reuters preluat de agerpres.

"Ca preşedinte (al Poloniei), nu voi participa la evenimentul care va avea loc la 23 ianuarie la Ierusalim", a spus el într-o conferinţă de presă la Varşovia.

Duda a mai afirmat că nu este de acord cu faptul că reprezentanţii Rusiei, Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Statelor Unite vor putea să vorbească la eveniment, în timp ce Polonia nu va avea un astfel de prilej.

Forumul despre Holocaust este organizat pentru a marca Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Unul dintre vorbitorii cheie de la forum va fi preşedintele rus Vladimir Putin, pe care Varşovia l-a acuzat că falsifică istoria.

Într-un discurs recent, Putin a încercat să arunce responsabilitatea pentru izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial asupra Poloniei şi a sugerat că această ţară a fost complice la Holocaust.

Afirmaţiile lui Putin reprezintă "un revizionism post-stalinist" şi afectează nu doar interesele Poloniei, dar, mai grav, îi afectează pe polonezii care şi-au riscat vieţile pentru a salva compatrioţi evrei şi care acum sunt comemoraţi la Yad Vashem ca 'Drepţi între popoare', a spus Duda, potrivit DPA.

La 27 de ianuarie, în Polonia vor avea loc ceremonii pentru marcarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz de către Armata Roşie.

Mai mulţi şefi de stat şi de guvern vor participa la ceremonii, însă preşedintele rus nu a fost invitat la eveniment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.