Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei numeşte un fost oficial guvernamental în fruntea Curţii Supreme

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda a numit-o luni pe Malgorzata Manowska la conducerea Curţii Supreme a ţării, generând preocupări că această instanţă, care este cea mai importantă din ţară, se va supune majorităţii guvernamentale, relatează dpa potrivit Agerpres.

Noua preşedintă a Curţii este considerată a fi un colaborator apropiat al ministrului justiţiei, Zbigniew Ziobro, şi a ocupat o poziţie importantă în Ministerul Justiţiei în timpul primului mandat al acestuia în executiv.

Manowska a fost prezentată sâmbătă drept unul dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Curţii Supreme, după şase zile de deliberări intense în rândul judecătorilor, proces care a ilustrat conflictul dintre aşa-zişii "vechi judecători", numiţi înaintea amplelor reforme din justiţie introduse de partidul de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), şi cei "noi", adică numiţi ulterior.

PiS a început reforma în justiţie după instalarea sa la putere, în 2015, susţinând că sistemul este ineficient şi are nevoie de o revizuire profundă, însă criticii au acuzat executivul de tentativă de a prelua controlul asupra puterii judiciare. Criticii guvernului acuză că Tribunalul Constituţional şi Consiliul naţional al magistraturii se află deja sub o puternică influenţă politică.

Fosta preşedintă a Curţii Supreme, Malgorzata Gersdorf, şi-a încheiat la sfârşitul lui aprilie mandatul de şase ani cu mesajul că "din păcate" nu a reuşit să "împiedice distrugerea statului de drept" în Polonia, intrată în conflict cu Comisia Europeană din cauza reformelor judiciare. Tot la finele lui aprilie, executivul european a anunţat angajarea unei a patra proceduri de infringement împotriva reformelor efectuate de PiS, denunţate ca o tentativă de a controla sistemul judiciar.

Gersdorf a refuzat să convoace o adunare a judecătorilor Curţii Supreme în vederea nominalizării candidaţilor la succesiunea sa, explicând că pandemia de COVID-19 face periculoasă organizarea unei asemenea reuniuni. Duda a numit un preşedinte interimar al Curţii Supreme pentru a convoca adunarea judecătorilor şi a se putea face o nominalizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.