Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele RE:START ROMÂNIA cere băncilor renunțarea la dobânzile aferente celor 9 luni de amânare a plății ratelor. Ramona Ioana Bruynseels: Nu e corect!

RE:START ROMÂNIA
sigla Restart romania

Președintele RE:START ROMÂNIA cere băncilor renunțarea la dobânzile aferente celor 9 luni de amânare a plății ratelor iar plățile restante să fie făcute eșalonat, la 2 ani de la încheierea perioadei. ”Nu e corect ca oamenii să plătească dobândă la dobândă. După cele 9 luni, pentru creditele pe 3-5 ani să redesenați un grafic, cu încărcare graduală, în special în a doua parte a perioadei (plățile restante să fie eșalonate după 24 de luni, pentru a crea spațiu și confort în revenire).”

În contextul crizei provocate de virusul COVID – 19, Ramona Ioana Bruynseels, le cere reprezentanților sistemului bancar și finanțarea cu dobânzi mici / subvenționate / garantate de stat a firmelor care produc echipamente, aparatură medicală și materiale necesare combaterii epidemiei, precum și a celor care folosesc tehnica 3D pentru astfel de echipamente.

În ceea ce privește IMM-urile și companiile mici din toate sectoarele, președintele  RE:START ROMÂNIA crede că ”trebuie susținute printr-un program special (poate fi un mix de datorie bancară și de finanțare nerambursabilă, trasă dintr-un program european de urgență)”.

Președintele RE:START ROMÂNIA mai cere și:

- implementarea rapidă a programelor de refinanțare, la dobânzi mici și scadente mai lungi, susținute de băncile de stat și alte bănci aderente;

- trebuie stabilite 2 tipuri principale de finanțări:

1) o limită pentru capital de lucru, acordat urgent, în principal pe bază de istoric înainte/după criza COVID – 19;

2) o limită pentru investiții, pentru a menține job-urile și pentru a menține competitivitate, inclusiv expansiune; harta Economică se redesenează, global, apar multe oportunități, companiile românești trebuie să încerce să supraviețuiască și să identifice parteneri noi/piețe noi

- credite de refinanțare cu condiții preferențiale -  program temporar, într-un context excepțional, nefavorabil;

- pe perioada de criză, dobânzile la creditele ipotecare și de nevoi personale pentru servicii medicale, procurare medicamente și bunuri de strictă necesitate, acordate în această perioadă, sa fie plafonate la dobânda de politică monetară a BNR, plus 1-2 puncte procentuale, cu garanții de la FNGCIMM ori cu dobândă subvenționată de stat.

- o măsură similară se poate propune și pentru finanțarea micilor fermieri și producători agricoli ori de produse alimentare tradiționale, locale. Măcar nu vor da toți faliment.

În încheiere, Ramona Ioana Bruynseels le reamintește că ” Banca Centrală a creat tot cadrul necesar pentru a susține cele de mai sus, e nevoie de buna dumneavoastră credință acum! O așteptăm cu sufletul la gură!”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.