Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Rusiei a aprobat noul plan de combatere a corupției pentru 2021-2024

Kremlin.ru
Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat Planul Național de Combatere a Corupției pe o perioadă de câțiva ani: 2021-2024. Decretul a fost publicat pe site-ul oficial de informații juridice, scrie agenția Lenta.ru.

Până la 10 decembrie, Procuratura Generală trebuie să pregătească propuneri privind detalierea datelor referitoare la veniturile care se publică pe internet. În plus, până în septembrie 2023, trebuie analizate riscurile de corupție în cazul includerii gratuite a funcționarilor publici în componența conducerii corporațiilor naționale.

În plus, este necesară o analiză a problemei privind întârirea controlului civic asupra corupției.

Programul ”anticorupție” la masterat

În noul decret, Putin a cerut Ministeruui Educației și Științei să analizeze posibilitatea deschiderii unui curs de masterat pentru pentru studenți în cadrul programului ”Activitate de anticorupție”.

”Să fie examinată chestiunea deschiderii, în structurile de educație ale învățământului superior, a unui program de masterat ”Activitate de anticorupție”. Raportul privind rezultatul punerii în aplicare a acestui subpunct trebuie prezentat până la 15 iunie 2022”, scrie Vladimir Putin.

În plus, același minister a fost însărcinat cu organizarea, pe tema anticorupției, de evenimente studențești internaționale și naționale, precum și o conferință științifică și practică cu angajați ai organizațiilor educaționale și științifice ”Combaterea corupției în organizațiile educaționale și științifice”.

Fără corupți în funcții publice

În special, în Planul național aprobat de președinte, Procuratura Generală, Ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Comitetul de Investigații vor trebui să prezinte propuneri de a interzice funcții publice pentru cei care au scăpat de pedeapsă penală prin plata amenzilor ”pentru infracțiuni de corupție”.

Aceste propuneri trebuie să ia în considerare – pentru cetățenii eliberați de responsabilitate penală pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție cu stabilirea unei amenzi judiciare – interdicția ”admiterii în serviciul public federal și exercitarea luiîn anumite structuri federale de stat, interdicția de angajare cu contract de muncă în aceste structuri federale de stat și de a desfășura activități de muncă”.

Conform documentului, instituțiile menționate mai sus trebuie să-și prezinte propunerile până la 30 ianurie 2023.

Procuratura generală trebuie să pregătească și să prezinte anual, până la 1 mai, un raport privind identificarea ”faptelor de mituire a unor oficiali străini și responsabili ai organizațiilor internaționale în realizarea de tranzacții comerciale internaționale.

Acte de corupție din ultimul timp

La 16 august, FSB l-a reținut, la Moscova, pe șeful interimar al serviciului anticorupție al Direcției Vamale Nord-Vest, suspectat de luare de mită.

Suspectul a găsit un intermediar care, pentru 700 de dolari, i-a propus unui comerciant să-i completeze, fără probleme, documentele vamale pentru un autoturism. Antreprenorul a acceptat oferta și a vărsat un milion de ruble pentru 20 de autovehicule.

La 5 august, un fost angajat al Ministerului de Interne (MI) a fost arestat pentru deturnarea a peste 24 milioane de ruble. Conform datelor aflate la dispoziția instanței, fostul șef al ”Centrului de asistență economică și servicii al MI pentru Republica Daghestan”, Abakar Djanakaev, și omul de afaceri care a complotat cu el, sunt suspectați de delapidarea a peste 24,8 milioane de ruble.

Execuție pentru corupție?

Anterior, șeful Roskosmos Dmitri Rogozin a cerut restabilirea pedepsei cu moartea pentru corupție în complexul militar-industrial.

Aici vorbim nu numai despre infracțiuni legate de delapidarea de fonduri de stat, ci aceștia fură din apărare, din securitatea țării. Practic, este asistența acordată inamicului, agresorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.