Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele sîrb l-a primit pe Momcilo Krajisnik, condamnat pentru crime de război în Bosnia

Kosovo-Serbia

Preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, l-a primit miercuri la Belgrad pe Momcilo Krajisnik, un sârb din Bosnia condamnat de justiţia internaţională pentru crime de război în timpul conflictului din 1992-1995 şi fost colaborator al lui Radovan Karadzic, relatează AFP. Scopul acestei întâlniri a fost "protejarea drepturilor poporului sârb în ţările din regiune", potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Belgrad. La întâlnire au mai participat Momcilo Vuksanovic, un lider al sârbilor din Muntenegru, şi un filolog, Slobodan Remetic.

Discuţiile s-au concentrat de asemenea asupra "mijloacelor de promovare a legăturilor culturale ale poporului sârb în fosta Iugoslavie", a adăugat aceeaşi sursă. Arestat în aprilie 2000 la Pale, Momcilo Krajisnik a fost condamnat în primă instanţă în 2006 de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) la 27 de ani de închisoare pentru crime de război, dar achitat de genocid. Împotriva sentinţei a fost declarat recurs şi ea a fost redusă la 20 de ani în martie 2009. Momcilo Krajisnik a fost în cele din urmă condamnat pentru "expulzare, transfer forţat şi persecutarea unor civili non-sârbi din Bosnia".

Eliberarea sa anticipată a fost ordonată în 2013. Potrivit regulilor TPIY, persoanele condamnate de această instanţă pot beneficia de eliberare anticipată după ce au executat două treimi din pedeapsă. Momcilo Krajisnik a fost "mâna dreaptă" a liderului politic al sârbilor bosniaci în timpul războiului, Radovan Karadzic, condamnat în 2016 de TPIY la 40 de ani de închisoare în special pentru rolul său în masacrul de la Srebrenica din iulie 1995, când forţele sârbe au ucis 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în acest oraş din estul Bosniei, conform Agerpres.

Conflictul interetnic din Bosnia a făcut circa 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate. Bosnia este, de la sfârşitul conflictului şi în virtutea acordurilor de pace de la Dayton, divizată în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-musulmană, legate de instituţii centrale slabe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.