DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Preşedintele Tribunalului Timiş denunţă asaltul asupra magistraţilor: 'Independenţa justiţiei este pe cale să devină o poveste frumoasă de adormit copii'

www.facebook.com
adriana stoicescu

Judecătoarea Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş, analizează situaţia actuală din justiţie, în contextul atacurilor frecvente la adresa magistraţilor venite din cadrul Ministerului Justiţiei şi nu numai. Judecătoarea afirmă că "politicul se apropie cu paşi repezi de distrugerea definitivă a independenţei puterii judecătoreşti". Adriana Stoicescu denunţă numirile cu ignorarea avizelor CSM, discursul anti-SIIJ, criticile la adresa salariilor şi pensiilor magistraţilor, inclusiv din partea unui secreat de stat din MJ, fost magistrat.

"Trăitori de veacuri în minciună, am ajuns să credem că asta e calea.

Nu mă va putea convinge nimeni că cele trei călătorii dus-întors decontate de stat îmi consolidează independenţa şi îmi asigură imparţialitatea.

Nu mă va putea convinge nimeni că decontarea algocalminului este vitală pentru sănătatea sistemului judiciar, cât timp avem colegi care se îmbolnăvesc de cancer şi mor uitaţi de toată lumea.

Nu mă va putea convinge nimeni că 15 procurori cu vechime de 20 de ani, numiţi de plenul CSM, îmi subminează autoritatea, dar un procuror numit politic, care poate ridica o întreagă arhivă a unei instanţe, dacă aşa consideră el, nu afectează independenţa justiţiei.

Ce îi va opri să ne ridice şi pe noi?

Nu mă va putea convinge nimeni că existența SIIJ este o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor cinstiți din țara asta, dar miile de magistraţi interceptaţi, urmăriţi şi vânaţi nu constituie decât o blândă şi părintească mângâiere pe creştet.

Nu mă va putea convinge nimeni că în anul de graţie, după calendarul dăncilian, douăzeci douăzeci, nu se pot găsi persoane tinere şi competente, neatinse de morbul stalinisto securist, care să ocupe funcţii de conducere în ministere, comitete şi comiţii.

Avem, se pare, nevoie de personalităţi resuscitate care să ne readucă lumina anilor 2000, când judecătorii erau tot inamicul public nr.1, când era timp pentru verificarea declaraţiilor de interese pentru a vedea câţi magistraţi sunt înscrişi în asociaţiile profesionale, devenite azi de nefrecventat pentru politicianul de rit nou.

Când politicul ne arăta cu degetul pentru salariile nesimţite, precum azi pentru pensii.

Cu graţie, suntem ameninţaţi cu excluderea din magistratură, dacă îndrăznim să spunem adevărul.

Cu graţie, sunt aruncate în spaţiul public minciuni grosolane, cu cifre ameţitoare, uitând onorabilii foşti (deveniţi între timp politicieni, după ce ani de zile ne-au ţinut lecţii de deontologie), de sumele pe care ei înşişi le-au încasat, în urmă cu foarte puţini ani, tot în baza unor sentinţe.

Independenţa justiţiei este pe cale să devină o poveste frumoasă, de adormit copii, cu numiri făcute tot de un politician cu teme de casă precise, în dispreţul total al avizelor CSM, cu un scop clar, menţinerea dosarului penal ca instrument politic şi de cuminţire a judecătorilor.

O clasă politică avidă de putere, influenţă şi bani, indiferent de care parte a eșichierului se plasează, a transformat judecătorul într-o paiaţă, bună de aruncat în arenă, pentru a-i da alegătorului satisfacţia supremă: pâine şi circ.

Da, ştiu, mă veţi lapida în piaţa publică pentru ce spun.

Dar nu vă aşteptaţi să fim respectaţi cât timp ne complăcem în minciună şi ipocrizie.

Din momentul în care am coborât în cetate şi ne-am amestecat printre politicieni, am început să vorbim ca ei şi să ne comportam ca ei, ne-am pierdut credibilitatea.

Ne refugiem sub mantia CSM pentru a ne apăra o reputaţie pe care tot noi am făcut-o ferfeniţă, acceptând să ascundem mizeria sub preş, tolerând abuzurile şi încălcările drepturilor fundamentale, apărându-i pe cei care, din rândul nostru fiind, încalcă legea.

Politicul se apropie cu paşi repezi de distrugerea definitivă a independenţei puterii judecătoreşti.

E momentul să uităm de ce ne desparte şi să căutăm ce ne defineşte sau ar trebui să ne definească pe toţi, procurori şi judecători deopotrivă:

Nevoia de adevăr şi dreptate", scrie Adriana Stoicescu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.