Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Turciei, aliat al Azerbaidjanului în conflictul din Nagorno-Karabah, va participa la parada militară de la Baku

recep-tayyip-erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, principalul susţinător al Azerbaidjanului în conflictul cu Armenia din Nagorno-Karabah, va efectua o vizită la Baku începând din 9 decembrie, a anunţat preşedinţia turcă joi, potrivit AFP, potrivit AGERPRES.

Vizita de două zile a lui Erdogan va fi prima a unui şef de stat străin în Azerbaidjan după acordul de încetare a focului care a pus capăt la începutul lunii noiembrie mai multor săptămâni de lupte şi a consacrat importante câştiguri teritoriale pentru azeri în Nagorno-Karabah.

Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, care citează o sursă diplomatică, Erdogan va asista la 10 decembrie la o paradă militară la Baku, ce va fi organizată de autorităţile azere "în cinstea victoriei în războiul cu Armenia din Nagorno-Karabah".

Azerbaidjanul a anunţat joi 2.783 de soldaţi căzuţi în luptele duse timp de şase săptămâni împotriva forţelor armene în Nagorno-Karabah. "2.783 de militari ai forţelor armate azere au fost ucişi în războiul patriotic", a indicat Ministerul azer al Apărării, adăugând că alţi circa 100 sunt daţi dispăruţi, potrivit AFP.

Citește și: Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, plasat în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă

Până în prezent, Baku nu şi-a comunicat pierderile militare, furnizând doar bilanţul victimelor civile azere, adică 93 de morţi.

La rândul său, Armenia a raportat la jumătatea lunii noiembrie peste 2.300 de soldaţi morţi în conflictul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah. În urma luptelor şi-au pierdut viaţa şi 50 de civili armeni.

Aproximativ 90.000 de persoane, adică 60% din populaţia din Nagorno-Karabah, au părăsit această enclavă montană în timpul luptelor.

Un acord de încetare a focului semnat la 9 noiembrie între Baku şi Erevan cu medierea Rusiei a pus capăt celor şase săptămâni de ostilităţi declanşate la 27 septembrie.

Acordul a consacrat victoria Azerbaidjanului şi i-a acordat importante câştiguri teritoriale, dar a permis rămânerea enclavei Nagorno-Karabah parţial sub control armean. Această regiune populată majoritar de armeni s-a desprins de Azerbaidjan la capătul unui război în anii 1990, soldat cu circa 30.000 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.