Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ungariei a descins cu alai în Bacău. CNMR, solicitare pentru Iohannis şi Guvern: 'Atragem atenția statului român să nu permită subminarea sa'

www.stireazilei.ro
Ader Janos, președinte Ungaria

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, se află în aceste zile în România. Politicianul a vizitat vineri Bacăul, beneficiind de protecţie SPP şi antemergător în trafic. Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României face apel la preşedinte şi la Guvern, acuzând liderul maghiar de acţiuni de sfidare la adresa românilor.

"Președintele Ungariei a aterizat astăzi la Bacău și a plecat cu 'alaiul' după bunul plac prin România. Din informațiile CNMR acesta s-a oprit întâi la Făget (granița fostului imperiu austro-ungar) unde a făcut o demonstrație de forță și umilire a românilor din localitate. Acest gen de vizite "private" cu show și instigare la dezordine în interiorul altui stat este de neimaginat și de neacceptat. CNMR va supraveghea cu atenție acțiunile de mâine ale oficialilor maghiari pe teritoriul României și vom lua atitudine față de orice instigare la nerespectarea Constituției României. Cerem președintelui și Guvernului să nu trateze superficial acțiuni importante de destabilizare a României din partea conducerii statului maghiar", a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR, pentru STIRIPESURSE.RO.

Vezi şi: De ce românii sunt în TOPUL popoarelor dependente de tehnologie? Ce spun specialiştii

"Mai mult decât atât, după ce a aterizat la ora 14.00 la Bacău, președintele Ungariei a beneficiat de protecție SPP și antemergator până în comună Lespezi și ulterior Făget. Este normal să beneficieze de aceste avantaje, însă nu pentru acțiuni destabilizatoare și acțiuni neanunțate public. Atragem atenția statului român să nu permită subminarea sa din interior prin aceste acţiuni cu mare valoare simbolică și care pot stabili un status quo de 'cucerire' de facto a Harghitei și Covasnei", mai precizează Cumpănaşu.

Conform agentiei de presa maghiare de stat MTI, citată de desteptarea.ro, în satul Lespezi, președintele maghiar s-a întâlnit cu László Pogar, șeful Federației Ceangăilor Maghiari din Moldova (MCSMSZ), care a spus că oamenii din comunitatea sa “au așteptat 400 de ani pentru a vizita unui monarh sau șef de stat din Ungaria”. El și-a exprimat speranța că vizita președintelui va contribui la supraviețuirea comunității.

În discursul său, președintele Áder l-a citat pe etnograful Zoltán Kallos, care a fost profesor la Lespezi, spunând că “în timp ce multe popoare din bazinul Carpaților au dispărut, noi am păstrat limba maghiară … Este datoria noastră să ne menținem tradițiile moștenite și să le predăm următoarelor generații, lucru care se poate face numai prin credință, angajament și altruism”.

Vezi şi: TESTUL SIMPLU care îți indică dacă bei suficientă apă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.