Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Ungariei a PÂRÂT România la Comisia Europeană în legătură cu deșeurile de pe râurile Someş şi Tisa

newslettereuropean.eu
romania ue comisia europeana

Preşedintele ungar i-a scris preşedintelui CE despre deşeurile care ajung în Ungaria pe râurile Someş şi Tisa, spunând că a cerut lui Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski să intervină, dar dincolo de reafirmarea cooperării, au fost luate puţine măsuri efi

Preşedintele Ungariei, János Áder a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, atrăgându-i atenţia asupra problemei deşeurilor în cantităţi mari care sosesc în Ungaria pe Tisa şi pe Someş, informează MTI, János Áder a transmis CE că a semnalat această problemă mai demult preşedintelui român Klaus Iohannis şi celui ucrainean Volodimir Zelenski şi că de mai multe ori a cerut ajutorul autorităţilor din ţările vecine, dar dincolo de reafirmarea cooperării, au fost luate puţine măsuri eficiente. El a mai argumentat că Tisa a transportat deja anul acesta peste 3 000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie încoace fiind scoşi din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, iar din Someş au fost scoşi alţi 846 metri cubi de aluviuni mixte, anunță news.ro.

Scrisoarea preşedintelui – publicată sâmbătă pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii – a reamintit Ursulei von der Leyen că a solicitat mai demult preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi celui român, Klaus Iohannis, ca aceştia să intervină .în vederea opririi poluării.

Citește și: Coronavirus într-o mare redacție tv din București? postul interzice divulgarea de informații/ SURSE

János Áder a subliniat şi de această dată că, în pofida promisiunilor anterioare, inundaţiile din ultima perioadă au adus din nou o cantitate mare de deşeuri pe teritoriul Ungariei. ceea ce reprezintă în prezent un pericol din punct de vedere epidemiologic.În plus împiedică atât pescuitul, cât şi turismul, având şi un efect grav şi asupra mediului, relatează MTI.

Preşedintele ungar a reamintit că Guvernul ungar a cerut deja de mai multe ori ajutorul autorităţilor din ţările vecine, însă reacţia acestora – dincolo de reafirmarea cooperării – s-a concretizat în prea puţine măsuri eficiente.

Cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona inundabilă a râurilor, a precizat János Áder, conform MTI.

Preşedintele a evocat şi datele potrivit cărora Tisa a transportat deja anul acesta peste 3 000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie încoace au fost scoşi din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, în timp ce din Someş au fost scoşi alţi 846 metri cubi de aluviuni mixte, iar înlăturarea deşeurilor depăşeşte deja capacitatea utilajelor.

János Áder a reiterat ideea conform căreia consideră o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu.

“Soluţionarea acestei probleme recurente nu mai poate fi amânată”, a subliniat preşedintele ungar.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 86: A început DICTATURA! Statul poate să-ți ia copiii

El a scris preşedintei Comisiei Europene: cunoscând angajamentul acesteia pentru protecţia mediului, exprimându-şi speranţa că problema prezentată îi va stârni interesul.

Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că la întâlnirea pe care o vor avea la Bruxelles, programată pentru toamna acestui an, vor avea posibilitatea de a trece în revistă împreună activitatea Uniunii Europene privind sustenabilitatea mediului, unul dintre elementele cele mai importante ale Pactului ecologic european (“Green Deal”).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.