Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Yemenului îşi transferă puterile unui consiliu de conducere care să negocieze încheierea conflictului

twitter.com
yemen

Preşedintele Yemenului, Abd Rabu Mansour Hadi, a cedat puterea unui consiliul de conducere nou creat care va negocia o soluţie politică pentru a se pune capăt conflictului ce durează de mai mulţi ani, informează dpa.

Hadi, aflat în funcţie din 2012, a creat un mandat 'irevocabil' pentru consiliu spre a prelua toate puterile care îi reveneau ca preşedinte, a transmis joi agenţia de stat yemenită Saba, citând o declaraţie prezidenţială, potrivit Agerpres.

Consiliul va prelua aceste responsabilităţi politice, militare şi de securitate pe o perioadă de tranziţie cu durată neprecizată.

De asemenea, el va negocia cu rebelii houthi în vederea unei încetări permanente a focului în toată ţara şi a unei soluţii politice 'finale şi cuprinzătoare'.

Yemenul este blocat de la sfârşitul lui 2014 într-un conflict devastator între guvernul sprijinit de saudiţi şi rebelii susţinuţi de Iran.

Noul consiliu va fi condus de Rashad al-Alimi, un fost ministru de interne, şi va avea în componenţă şapte membri.

Printr-o altă decizie, Hadi l-a eliberat din funcţie pe vicepreşedintele său, Ali Mohssen al-Ahmar.

Arabia Saudită a declarat joi că salută transferul de putere anunţat de Hadi şi şi-a exprimat sprijinul deplin faţă de consiliul de conducere.

De asemenea, monarhia petrolieră a promis un ajutor de urgenţă de trei miliarde de dolari pentru Yemen, sumă ce cuprinde două miliarde oferite împreună cu Emiratele Arabe Unite, a informat agenţia saudită SPA.

Deciziile anunţate joi survin la câteva zile după ce un armistiţiu de două luni, mediat de Naţiunile Unite şi convenit între părţile combatante, a intrat în vigoare sâmbătă, odată cu intrarea în Ramadan, luna sfântă a musulmanilor.

Arabia Saudită şi aliaţii săi luptă alături de guvernul din Yemen împotriva rebelilor houthi din martie 2015, după ce aceştia preluaseră controlul, cu câteva luni înainte, asupra unor părţi din teritoriu şi a capitalei Sana'a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.