Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinția ucraineană a publicat documentul: Garanțiile de securitate pe care le solicită Ucraina de la alte țări

captură facebook
Volodimir Zelenski

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a publicat marți proiectul "Kiev security agreement", un proiect de document privind garanțiile internaționale pentru Kiev. Potrivit agenției de presă ucrainene Unian, documentul a fost prezentat de șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrei Yermak, și de fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Experți occidentali, inclusiv foști și actuali politicieni și oameni de știință, ar fi fost implicați în redactarea acordului. Contrar propunerilor anterioare, documentul ucrainean nu prevede statutul de neutralitate al Kievului sau participarea Rusiei ca garant al securității țării.

Principalele prevederi ale documentului:

- Se propune încheierea unui acord de securitate obligatoriu la Kiev între Ucraina și țările garante. O alternativă ar fi un set de acorduri bilaterale.

- Tratatul ar urma să reunească SUA, Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, precum și țările din nordul, centrul și sudul Europei și țările baltice. Rusia nu este menționată printre posibilii participanți.

- Un "acord obligatoriu" ar putea fi însoțit de acorduri suplimentare - de exemplu, cu privire la furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă către Ucraina și la securitatea regională în Marea Neagră.

- Ajungerea la un acord nu anulează intenția Kievului de a adera la NATO și la UE.

Ce vrea să obțină Ucraina:

- Kievul dorește o listă de măsuri militare, de infrastructură, tehnice și de informare, dintre care unele ar urma să fie adoptate imediat de alte țări în cazul unui atac al unei terțe părți asupra Ucrainei.

- Ucraina se așteaptă la investiții din partea aliaților în complexul industrial și de apărare al țării și la transferul de arme și informații de informații către Kiev.

- Tratatul ar trebui să prevadă un "pachet complet de sancțiuni" împotriva "țării agresoare".

- Potrivit recomandărilor, Ucraina va trebui să participe la misiunile de formare ale UE și la exerciții comune cu NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.