Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinții Armeniei și Azerbaidjanului urmează să își dea mâna săptămâna viitoare la Bruxelles

aljazeera.com
armenia azerbaijan

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului urmează să se întâlnească săptămâna viitoare la Bruxelles, a anunțat, luni, Uniunea Europeană, aceasta fiind cea mai recentă încercare de a se ajunge la un acord de pace durabil și de a rezolva diferendele de lungă durată asupra teritoriului Nagorno-Karabah, scrie Rador.

Întâlnirea din 14 mai dintre premierul armean, Nikol Pașinian, și președintele azer, Ilham Aliyev, urmează discuțiilor dintre cei doi miniștri ai lor de externe, care l-au determinat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să sugereze că este posibilă convenirea unei înțelegeri. Potrivit unui anunț pe site-ul Consiliului UE, întâlnirea trilaterală, inclusiv cu președintele Consiliului, Charles Michel, va avea loc la sediul UE.

Armenia și Azerbaidjan, ambele foste țări sovietice, au purtat două războaie de-a lungul a 30 de ani, vizând Nagorno-Karabah, teritoriu recunoscut ca parte a Azerbaidjanului, dar populat în principal de armeni. Într-un conflict de șase săptămâni din 2020, încheiat printr-un armistițiu intermediat de Rusia, Azerbaidjanul și-a recuperat teritoriul pierdut în primul război care datează de la prăbușirea regimului sovietice. Între cele două părți izbucnesc periodic confruntări la graniță.

Pașinian și Aliyev au purtat mai multe runde de discuții, în general organizate de UE sau Rusia, dar nu au reușit să rezolve dificultățile, inclusiv în privința demarcării frontierei și accesul reciproc în teritorii

Cel mai recent anunț al UE menționează că cei doi lideri se vor întâlni, de asemenea, la 1 iunie, în Republica Moldova, în cadrul unei reuniuni de dezvoltare susținută de UE, la care vor participa președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Olaf Scholz. „Liderii au convenit, de asemenea, să continue să se întâlnească în formulă trilaterală la Bruxelles cât de des este necesar pentru a rezolva evoluțiile în curs de pe teren și punctele permanente ale reuniunilor de la Bruxelles”, se menționează în comunicatul UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.