Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presele de ulei din Franţa funcţionează 24 de ore din 24 pentru a face faţă cererii

Hurryet Dayli News
ulei Florea soarelui

La o sută de kilometri sud de Paris, presa de ulei funcţionează 24 de ore din 24 pentru a răspunde la cererea de ulei de floarea soarelui care din cauza războiului din Ucraina a atins preţuri record, informează AFP.

Adrien Riviere, un fermier de 35 de ani care cultivă grâu, orz, rapiţă şi floarea soarelui pe 150 de hectare la Gâtinais, spune că "nu a mai văzut aşa ceva". Tatăl şi asociatul său spune acelaşi lucru.

"În mod normal, presa funcţionează cinci până la şase zile pe lună. De trei săptămâni funcţionează în fiecare zi, fără întrerupere. Nu mai am suficiente rezervoare de inox", spune tânărul fermier.

Uleiul de floarea soarelui ieşit de sub presa la rece ar trebui, în mod ideal, să aştepte două luni înainte de a fi îmbuteliat. "Cererea a redus acest interval la trei săptămâni", precizează Adrien Riviere. Acesta spune că apetitul particularilor pentru uleiul de floarea soarelui l-a lăsat perplex. "Comenzile pentru 10 litri au devenit ceva normal. Penuria la raft se datorează stocării excesive. Un client care consumă trei litri pe an are acum acasă zece sau 15 litri. Este prea mult", consideră Adrien Riviere, potrivit Agerpres.ro.

Fermierul subliniază că nu există o penurie de seminţe de floarea soarelui. "Am suficientă în silozurile mele. Procesăm încă recolta de anul trecut. În contextul în care există cerere, am recurs la rezervele noastre de cereale". În ritmul actual, Adrien Riviere crede că îşi va epuiza rezervele, dar este de părere că va putea să facă faţă până la recolta din luna august.

Războiul din Ucraina, care exporta 50% din uleiul de floarea soarelui din lume, a dus la creşterea cotaţiilor pentru toate oleaginoasele. În două luni, cotaţiile la floarea soarelui dar şi la rapiţă au crescut cu 40% pe piaţa europeană.

În prezent, tensiunile par să fie alimentate de recenta decizie a Indoneziei de a interzice exporturile de ulei de palmier.

Războiul din Ucraina, şi înainte criza Covid, a dus preţurile la cereale şi uleiuri la valori record, dar a majorat şi costurile de producţie. Adrien Riviere spune că în doi ani tona de îngrăşăminte a urcat de la 180 până la 1.000 de euro, iar preţul motorinei pentru tractorul său a crescut cu 40% până la 50%.

Anul 2022 se anunţă a fi unul excepţional însă fermierul nu se poate bucura pentru că mai există probleme care ar putea apărea până la recoltă, de exemplu lipsa precipitaţiilor sau căderi de grindină. "Agricultorul ştie cât îl costă să producă dar niciodată nu ştie cât va vinde", spune Adrien Riviere.

Volatilitatea preţurilor îi dă bătăi de cap fermierului. "Nu ştim când să vindem. Cotaţia la rapiţă poate câştiga 50 de euro într-o zi şi să piardă tot atât a doua zi. E ca la poker", subliniază Adrien Riviere.

În urmă cu trei luni, fermierul a vândut 30 de tone de rapiţă, din următoarea recoltă, la un preţ de 570 de euro pe tonă. "În prezent cotaţiile sunt la 870 de euro tona. Deci sunt aproape 9.000 de euro pe care nu i-am câştigat", spune Riviere. În consecinţă, fermierul a decis să nu mai vândă nimic din viitoarea recoltă, preferând să aştepte şi să vadă dacă preţurile vor mai creşte.

Pe fondul incertitudinilor de pe piaţă, fermierul spune că nu va risca să îşi majoreze suprafeţele cultivate cu floarea soarelui sau rapiţă ci vrea doar să îşi modernizeze presa, pentru nu mai fi obligat să care sacii de seminţe de la siloz la presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.