Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiuni asupra României? Tema trasată de șeful Stratfor

george friedman

National:

Santaj sau nu, aproape ca nici nu mai conteaza, caci vorbele lui Friedman au ajuns cu siguranta acolo unde trebuie. Seful Stratfor este unul dintre analistii pe care liderii politici si militari de la Washington nu doar ca ii asculta, dar ii si sprijina/ foloseste la nevoie. Sa fie si acum cazul? Romania reprezinta o tinta mai veche a SUA, dar una care se dovedeste greu de cucerit, macar la nivel economic.
Acum, cand partidele se pregatesc sa intre in campanie electorala, apare din senin profesorul George Friedman si traseaza o tema politicienilor elevi: ori ne dati gazele, ori va dam rusilor!
Intr-un interviu acordat PRO TV, renumitul politolog..., incepe in forta: „Americanii vin aici sa faca bani!”. S-a inteles, da? Mai departe: „In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. Exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta, dar si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale”.
Si o data deschis subiectul care l-a interesat, Friedman si-a expus planul. Unul scurt, caci Romania nu trebuie sa stie prea multe: „Gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Europa are nevoie de resurse alternative, iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. (…) data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul, el ofera o solutie geopolitica”. In concluzie, Friedman avertizeaza ca „in situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerare exploatarea gazelor de sist. Decizia trebuie luata acum!”.
„Ar putea polua mediul, dar Rusia… ”
Romania se afla acum in situatia statelor arabe „sfatuite” de SUA sa mentina cat mai jos pretul barilului de petrol, chiar daca asta a daunat intereselor nationale. E cazul Kuweitului, tara ce a ajuns sa se imprumute de bani de pe pietele financiare externe. Toata povestea, tesuta doar pentru a lovi in Rusia lui Vladimir Putin. Ei, iata ca aceeasi placa ne este livrata acum si noua, doar ca intr-un mod mult mai brutal.
George Friedman se intreaba daca „va avea SUA interesul de a apara siguranta nationala a Romaniei? (…) Trebuie sa va pregatiti pentru ce e mai rau fiindca, in zona asta, de obicei, ce mai rau se si intampla. Deci, trebuie sa intariti forta armata, nu ca sa-i invingeti pe rusi, ci cat sa rezistati pana la venirea americanilor”.

Ziarul Financiar:

Ministerul Finanţelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal abia intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifică în mod substanţial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare prin Legea nr.227 din 8 septembrie 2015.
De la definirea activităţilor dependente/independente, categoriile de venituri supuse impozitării şi până la impozitarea avantajelor în natură- totul din Codul Fiscal actual este schimbat prin proiectul de ordonanţă de urgenţă văzut de Ziarul Financiar, iar consultanţii şi companiile care vor trebui să aplice noua legislaţie o vor lua de la capăt.
Modificare brutală la contribuţia de asigurări sociale: De la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% doar la angajat
Nu numai definiţiile diverselor categorii de venituri se modifică, ci şi cotele de contribuţii de asigurări sociale de pensii şi de sănătate. Astfel, conform propunerilor la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare se prevăd următoarele în noul proiect de lege: “ cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.
În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.
Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.
Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă...
Bulversarea întregului sistem de asigurări sociale va fi rezolvată, cred Finanţele în propunerea lor, prin majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie.
Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative cu 2.815 lei...
Majorarea salariilor brute în scopul menţinerii salariului net va trebui să fie făcută de orice angajator, fie acesta de stat sau privat. Este pentru prima dată când statul intervine asupra deciziei de modificare a salariilor angajaţiilor de către un angajator privat.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.