Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul gazului - la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni în Europa, dar nu și în R. Moldova; Explicațiile guvernului moldovean

Guvernul Republicii Moldova
Andrei Spînu

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborât luni la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori şi îşi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european. Este însă puțin probabil ca acest lucru să reducă din facturile moldovenilor, or țara noastră a achiziționat deja gaz pentru întreaga iarnă.

Vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu mai multe explicații în acest sens, după ce în spațiul public au apărut mai multe discuții și întrebări la acest subiect.

Guvernul planifică să continue achiziția de gaz?

„Da, guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare. Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024”, a declarat Spânu.

De ce Guvernul nu a așteptat să scadă prețul și mai mult înainte ca să cheltuie toate cele 300 de milioane de euro de la BERD?

Potrivit lui Andrei Spânu, obiectivul Guvernul a fost să asigure țara cu gaze cât mai curând posibil.

„Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile. De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la altă în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3400 dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?”, afirmă vicepremierul.

De ce nu cumpărăm toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic?

Chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă, susține Spânu.

„Reamintesc că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă”, menționează oficialul.

Va scădea tariful la gaz?

„ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce ANRE va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”, a răspuns Spânu.

Totodată, vicepremierul a publicat graficul cu prețul de pe piață și prețul de achiziție a gazului de către Energocom:

Spânu a ținut să-i dea o replică în special primarului capitalei, Ion Ceban.

„Recomand dlui Ivan Ceban să reducă tariful pentru o călători cu troleibuzul, înainte de a se expune pe subiecte din domeniul energetic. Îi reamintesc că tariful la energie electrică a scăzut considerabil pe parcusul lunii decembrie”, a punctat vicepremierul.

Asta după ce Ion Ceban a menționat, într-o postare pe facebook, că astăzi, la bursă pe piața europeană, gazul costă sub 600 de dolari pentru 1000 de m³, în timp ce noi continuăm să procurăm 1000 de m³ cu un preț de până la 1300 de dolari, iar prețul pentru 1 m3 rămâne să coste în factură aproape 30 de lei cu TVA. „De ce nu sunt revizuite prețurile și nu este făcut recalcul lunar - este o întrebare crucială pentru Guvernul actual. ️Cu ce se ocupă acest Guvern?”, a menționat Ceban.

Amintim că potrivit Bloomberg, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducând declinul înregistrat de la începutul anului până la 27%. Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză. Aceste informaţii au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecţionate dinspre Occident spre China.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, ieri cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% până la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămâni la rând.

O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere. Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămână, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

Cu toate acestea, există unele semnale de avertisment că criza declanşată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa este departe de a se fi încheiat. Europa a fost "norocoasă" că vremea a ţinut cu ea dar aprovizionarea sa rămâne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat preşedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Chiar dacă preţurile la gaze au scăzut, ele sunt totuşi peste media multianuală pentru această perioadă a anului.

Pentru moment însă piaţa europeană a gazelor naturale primeşte o mână de ajutor şi din partea regenerabilelor. Graţie energiei electrice produsă din surse regenerabile, Europa foloseşte mai puţine gaze naturale pentru a produce electricitate. Datele oficiale arată că, sâmbătă, turbinele eoliene din Germania a produs o cantitate record de electricitate o situaţie similară înregistrându-se în Marea Britanie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.