DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Prețul primelor RCA propus de Guvern pentru 6 luni - document

playtech.ro
RCA asigurare

Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care vizează limitarea temporară, pentru şase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către ASF înmulţit cu factorul N.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5 % dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi 1,5% în clase de malus.

Astfel, conform anexei proiectului, tarifele de primă maxime vor fi cuprinse, pentru persoane fizice, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, între 762 lei şi 1.286 lei pentru capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1.200 cmc, 780 şi 1.335 lei pentru o capacitate de 1.201-1.400 cmc, 913 - 1.553 lei pentru 1401-1600 cmc, 1.039 - 1.710 lei pentru 1.601 - 1.800 cmc, 1.119 şi 1.853 lei pentru o capacitate de 1.801-2.000 cmc, 1.569 - 2.545 lei pentru 2.001-2.500 cmc şi între 2.261 - 3.551 lei pentru o capacitate mai mare de 2.500 cmc.

În cazul motocicletelor, motoscuterelor, ATV, tarifele vor fi de 113 lei pentru o capacitate mai mică de 50 cmc şi 479 lei pentru capacitate de peste 50 cmc

Pentru persoane juridice, prima brută variază, pentru autoturisme, autoturisme de teren, autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri, în funcţie de capacitatea cilindrică, între 1.412 lei şi 2.017 lei.

În ceea ce priveşte transportul de marfă, primele brute sunt cuprinse, în funcţie de tonaj, între 2.169 lei şi 10.253 lei.

Tarifele de primă maxime adoptate prin această hotărâre se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica pe această perioadă tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în prezenta hotărâre.

"Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 6 luni stabilită conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr.21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă prevăzut în anexă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF", precizează sursa citată.

Proiectul de HG prevede că depăşirea nivelului maxim al tarifului de primă prevăzut de către societăţile de asigurare RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. În afara sancţiunii contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiunile contravenţionale complementare.

DOCUMENT - Primele de asigurare propuse de Guvern .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.