Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul zahărului atinge cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani din cauza fenomenului El Nino

zaharina

Îngrijorările legate de impactul El Niño asupra recoltelor din Thailanda şi India determină creşterea preţului la zahăr în întreaga lume, astfel că a atins cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, a declarat vineri FAO, organismul ONU pentru alimente şi agricultură, relatează AFP.

Indicele preţului zahărului calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a crescut cu 9,8% pe parcursul unei luni. Această creştere „se datorează în principal faptului că există temeri tot mai mari de restrângere a ofertei globale în următoarea campanie (2023-2024)”, explică agenţia în raportul său lunar. Estimările iniţiale sugerează o scădere a producţiei în Thailanda şi India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO, potrivit news.ro.

Organizaţia subliniază şi recenta creştere a preţului petrolului. Un preţ ridicat al aurului negru încurajează de fapt producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piaţă şi creşte preţurile.

Potrivit FAO, o creştere şi mai mare a preţurilor la zahăr a fost însă limitată de volumul mare al recoltei care se înregistrează în prezent în Brazilia (cel mai mare producător din lume), care a beneficiat de condiţii meteorologice favorabile, precum şi de slăbirea realul brazilian faţă de dolarul american.

Preţurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea preţurilor la ulei (-3,9%), lactate (-2,3%) şi carne (-1%) compensând creşterea preţurilor la zahăr şi porumb, a anunţat FAO.

 

Indicele FAO pentru preţurile la alimente, care urmăreşte variaţia preţurilor internaţionale ale unui coş de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an şi cu 24% faţă de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă din Ucraina.

Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creşterea cu 7% a preţurilor la porumb după şapte luni de scădere. Cauza, potrivit agenţiei, este cererea puternică pentru recolta braziliană, vânzările încetinite în Argentina şi o creştere a preţurilor la mărfurile transportate fluvial în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi.

Indicele FAO al preţului orezului, care a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în august, a scăzut uşor (-0,5%), urmare a unei cereri mai scăzute de import.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.