Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni ŞOC din partea bancherilor: Stabilitatea financiară, ÎN PERICOL

finante

Implicarea marilor companii tehnologice în serviciile bancare pune în pericol stabilitatea financiară, iar marile grupuri de tehnologie americane şi chineze ar trebuie să se supună aceloraşi reglementări ca şi băncile, consideră şefii unor mari instituţii financiare din Europa, relatează Financial Times, citat de NEWS.RO.

Citeşte şi: Poliţia a făcut PRĂPĂD în trafic: Amenzi de aproape 3 MILIOANE de lei şi 600 de şoferi, fără permis

Introducerea în acest an în Europa a unor reglementări referitoare la ”serviciile bancare deschise”, care obligă băncile să ofere acces la conturile clienţilor care permit acest lucru, îi îngrijorează pe bancheri că grupurile din industria tehnologiei vor benefica de cele mai profitabile segmente ale afacerilor lor.

Preşedintele executiv al băncii spaniole BBVA, Francisco Gonzalez, a avertizat că grupuri cum ar fi Facebook şi Amazon în Statele Unite şi Alibaba şi Tencent în China ”vor înlocui multe bănci”. El a cerut ca o organizaţie mondială, cum este G20, să ia măsuri, afirmând că ”autorităţile trebuie să pună ordine în această schimbare majoră, care poate reprezenta un  risc pentru stabilitatea financiară”.

Băncile vor fi dezavantajate pentru că vor fi puternic concurate de marile grupuri de tehnologie, din cauza reglementărilor inegale între cele două sectoare, a spus Gonzales.

”Dacă am nevoie de capital pentru a acorda împrumuturi, haideţi să avem aceleai reguli pentru toată lumea, şi pentru giganţii de internet”, a adăugat bancherul.

Citeşte şi: Arhiepiscopul Bisericii Catolice, analiză DEVASTATOARE: România suferă de o LIPSĂ ACUTĂ de perspectivă

După ce au tatonat intrarea în afacerile cu servicii financiare timp de mai mulţi ani, grupurile de tehnologie îşi extind activităţile în acest sector. Amazon oferă servicii de plăţi şi împrumuturi către comercianţii de pe platformele sale, în timp ce Facebook a obţinut recent licenţă pentru operaţiuni cu plăţi electronice în Irlanda.

Alibaba şi Tencent au devenit principalii operatori pe piaţa plăţilor electronice din China, de 5.500 de miliarde de dolari.

Ralph Hamers, director general al băncii olandeze ING, a spus că noile reglementări europene referitoare la deschiderea pieţei operaţiunilor bancare permite intrarea pe piaţă a marilor companii de tehnologie.

”Este un pericol pentru bănci, pentru că au prea mulţi bani de investit. Dacă vor obţine aceste date, vor avea acces complet, având în vedere că în prezent nu deţin informaţii referitoare la ce cumpără oamenii”, a adăugat şeful ING.

Companiile de tehnologie au fost criticate recent pentru mai multe probleme, de la permiterea implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, evaziunea fiscală, comportamentul anti-concurenţial şi până la răspândirea de conţinut extremist.

Citeşte şi: Ofițerii SPP RUP TĂCEREA - Dezvăluiri HALUCINATE despre cum sunt SPIONAŢI demnitarii români

”Există în mod clar percepţia că grupurile de tehnologie trebuie să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru conţinutul şi serviciile lor şi datele oamenilor”, a spus Bruce Carnegie-Brown, preşedintele Lloyds’ of London.

Bancherii spun că grupurile de tehnologie trebuie să îşi asume aceleaşi responsabilităţi ca şi băncile, la nivel internaţional.

”Trebuie să le privim la nivel internaţional. Astăzi...băncile sunt responsabile cu ceea ce se întâmplă în bănci. Acelaşi nivel de responsabilitate trebuie să fie aplicat platformelor care sunt dezvoltare de giganţii  internatului, iar pentru acest lucru trebuie să avem o arhitectură diferită de reglementări”, a arătat Gonzales.

Google, Amazon şi Microsoft  găzduiesc o parte importantă din datele lumii financiare la divizile de cloud computing. Pe măsură ce băncile îşi automatizează operaţiunile folosind inteligenţa artificială, vor deveni mai dependente de grupurile de tehnologie. Furnizorii de servicii de Inteligenţă Artificială vor fi marile companii -  Google, Amazon şi Alibaba - aşa că vor exista riscuri sistemice legate de companiile respective?, s-a întrebat Richard Lumb, director pentru servicii financiare la firma de consultanţă Accenture.

Citeşte şi: Probă de FOC pentru Eugen Teodorovici: Primarii îl BAGĂ ÎN ŞEDINŢĂ pe ministrul Finanţelor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.