Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prezervarea Acordului privind Spaţiul Economic European, necesară pentru integritatea Pieţei interne, într-un context internaţional volatil

European Parliament
UE PE parlamentul european

Cea de-a 52-a reuniune a Comisiei Parlamentare Mixte a Spaţiului Economic European a avut loc miercuri, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, iar Preşedinţia Română la Consiliul UE, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Spaţiului Economic European (SEE), a fost reprezentată de preşedintele şi vicepreşedintele Grupului de Lucru pentru Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS) a Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Elena Udrea și Alina Bica! Decizia luată de judecătorii din San Jose .

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), preşedintele grupului de lucru AELS a transmis mesajul ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, în cadrul discuţiei referitoare la evoluţiile Acordului privind SEE.

Pe agenda de lucru s-au regăsit de asemenea, subiecte precum: iniţiativele Parlamentului European şi ale parlamentelor statelor AELS; coordonarea sistemelor de securitate socială; alegerile europene din 2019; hărţuirea la locul de muncă; prezentarea Raportului anual pentru 2018 referitor la funcţionarea Acordului privind SEE; programul de lucru prevăzut pentru următoarea reuniune a Comisiei Parlamentare Mixte a SEE.

În intervenţia să, Preşedinţia română a reliefat contribuţia acestei comisii la cooperarea strânsă dintre UE şi statele SEE AELS în domeniile reglementate de Acordul privind SEE.

Preşedinţia română a subliniat că, de la intrarea sa în vigoare, în urmă cu 25 de ani, Acordul SEE s-a dovedit a fi foarte flexibil, numărul amendamentelor aduse acestuia în decursul anilor fiind cu adevărat impresionant. "Caracterul său viu, împreună cu stabilitatea şi calitatea instituţiilor sale, reprezintă elemente cheie pentru durabilitatea să dovedită", se arată în comunicat.

De asemenea, Preşedinţia română a evidenţiat importanţa prezervării Acordului SEE pentru a asigura continuitatea bunei funcţionări şi omogenitatea SEE, pentru a menţine integritatea Pieţei interne într-o Europă şi o lume în schimbare. De exemplu, retragerea Marii Britanii din UE ridică importante întrebări, atât pentru UE, cât şi pentru statele SEE AELS.

Intervenţia Preşedinţiei române s-a axat pe temele prevăzute a fi abordate în cadrul Consiliului SEE. Acestea acoperă o gamă largă de aspecte, inclusiv strategiile pentru o piaţă digitală şi pentru modernizarea Pieţei unice, aspecte privind sectorul financiar şi Uniunea bancară, politicile privind mediul, energia şi schimbările climatice, agricultura, domeniul social şi al ocupării forţei de muncă, precum şi evaluarea periodică a funcţionării Acordului SEE şi evoluţia relaţiilor bilaterale.

"La finalul intervenţiei, au fost evidenţiate eforturile de reducere a întârzierilor în ce priveşte numărul de acte legislative ale UE care trebuie să fie încorporate în Acordul privind SEE. Aceste eforturi au început să producă rezultate, în special în domeniul serviciilor financiare, în care includerea recentă a mai multor acte-cheie, legate între altele de pieţele instrumentelor financiare şi de cerinţele privind capitalul, a condus la o reducere semnificativă a acestor restanţe", se mai spune în comunicat.

Comitetul parlamentar mixt al SEE a fost înfiinţat în temeiul Acordului privind Spaţiul Economic European (Acordul SEE), semnat la 2 mai 1992 şi intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994.

Comitetul parlamentar mixt al SEE este un organism consultativ alcătuit din 24 de membri, dintre care 12 membri ai Parlamentului European şi câte 3 membri din fiecare dintre parlamentele statelor AELS (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). Membrii Parlamentului elveţian participă la reuniuni în calitate de observatori, fără drept de vot.

Comitetul parlamentar mixt al SEE adoptă rapoarte sau rezoluţii şi examinează raportul anual al Comitetului mixt al SEE. Participarea reprezentantului Preşedinţiei în exerciţiu a Consiliului UE la reuniunile bianuale ale Comitetului mixt al SEE a devenit o tradiţie. Preşedinţia UE este, de obicei, reprezentată de preşedintele grupului de lucru AELS din Consiliu. Preşedinţia Consiliului SEE este deţinută, prin rotaţie, de preşedinţia rotativă a Consiliului UE şi de EFTA. În primul semestru al anului curent, preşedinţia Consiliului SEE este deţinută de Preşedinţia Română a Consiliului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.