Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul chinez a declarat că hub-ul financiar asiatic nu a ieşit încă din dilema sa

Daily Express
china

Prim-ministrul chinez Li Keqiang s-a întâlnit cu şefa guvernului regional din Hong Kong, Carrie Lam, luni la Beijing, declarând că hub-ul financiar asiatic nu a ieşit încă din "dilema" sa în timp ce economia oraşului se confruntă cu o situaţie dificilă fără precedent, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Li s-a întâlnit cu Lam în timpul unei vizite pe parcursul căreia aceasta urmează de asemenea să aibă o potenţială întâlnire crucială cu preşedintele Xi Jinping.

Întâlnirile au loc după ce poliţia din Hong Kong a recurs gaze lacrimogene în timpul confruntărilor de noaptea trecută cu protestatarii, pe fondul celei mai grave crize politice în fosta colonie britanică, criză intrată în a şaptea lună.

"Guvernul SAR (regiunea administrativă specială) trebuie să-şi continue eforturile, să pună capăt violenţei şi să oprească haosul, în conformitate cu legea şi restabilirea ordinii", a declarat Li în timpul întâlnirii sale cu Lam, remarcile de deschidere fiind difuzate de Cable TV.

Protestele antiguvernamentale în oraş începând din iunie reprezintă una dintre cele mai mari provocări la adresa guvernării lui Xi. Tulburările au complicat de asemenea legăturile dintre China şi Statele Unite într-o perioadă de tensiuni crescute, inclusiv asupra comerţului.

Vezi și: Prim-ministrul Orban face anunţul aşteptat: Legea bugetului de stat, prin angajarea răspunderii Guvernului dacă PSD nu face pe placul PNL

Vizita lui Lam intervine pe fondul speculaţiilor în presa locală că discuţiile cu Xi ar putea avea ca rezultat noi directive asupra crizei oraşului, inclusiv o posibilă remaniere a cabinetului.

Cei doi s-au întâlnit anterior la Shanghai la începutul lunii noiembrie şi Xi şi-a exprimat atunci o "mare încredere" în Lam în ciuda tulburărilor.

Cu toate acestea, Lam a părut că minimalizează perspectivele unei remanieri a cabinetului, spunând că prima sarcină este reducerea violenţei şi restabilirea ordinii, simultan cu implicarea într-un dialog cu cetăţenii.

Duminică noapte, grupuri de tineri mascaţi - furioşi pe ceea ce ei consideră un amestec chinez în libertăţile promise Hong Kongului când fosta colonie britanică a revenit sub conducerea Chinei în 1997 - au blocat drumuri în jurul districtului Mong Kok, ceea ce a determinat poliţia să recurgă la mai multe serii de gaze lacrimogene şi lovituri cu bastoane pentru a dispersa mulţimea.

A fost prima dată în aproape două săptămâni când poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene.

Mici grupuri de protestatari au blocat întrările mai multor mall-uri, au spart vitrine şi au scandat sloganuri, inclusiv "luptă pentru libertate". Multe magazine din mall-urile afectate au închis mai devreme după ce batalioane de poliţie antirevoltă le-au luat cu asalt, folosind sprayuri cu piper asupra mulţimii şi efectuând multiple arestări.

În ciuda cererilor protestatarilor şi retoricii anti-China, Beijingul susţine că este angajat faţă de formula "o ţară, două sisteme" ce acordă Hong Kongului un mare grad de autonomie şi libertăţi inexistente în alte oraşe din China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.