Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima bilă albă pentru Iohannis

revista presei

Romania Libera:

Președintele Iohannis se află de două zile la Varșovia, unde încearcă, după propriile declarații, să dea mai multă consistență parteneriatului strategic dintre cele două țări, preocuparea strategică fiind, se pare, motorul acestei vizite. Președintele face ceea ce trebuie și, cum am scris deja, o apropiere strategică între România, Polonia și Germania este singurul lucru care are sens în această parte a Europei, pe care pare să-l fi înțeles mai demult Washingtonul, dar acum încep să-l înțeleagă și Berlinul și Varșovia. Ideea generală este că, după anexarea Crimeii și smulgerea brutală a estului Ucrainei de către Rusia lui Putin, România nu mai poate fi lăsată în afara aranjamentelor regionale... Vizita președintelui Iohannis la Varșovia vine pe acest fundal, în care principala amenințare vine din zona Mării Negre, iar Rusia a reușit incursiuni eficiente nu numai în Balcani, dar mai ales în Europa Centrală, unde a căpătat mai multă influență decât merită. Polonia și România sunt cele mai mari țări din regiune și singurele care au alianță fermă cu Statele Unite (dincolo de sincopele fostului ministru de Externe Sikorski), singurele care pot forma o punte strategică euroatlantică suficient de puternică să se opună avansului Rusiei și pot influența evoluțiile politice din zonă. Sub aspectul puterii hard, Polonia se trezește la realitatea politică a faptului că nu există alternativă la Statele Unite. Cele două comandamente NATO de la București și Varșovia vor întări acest adevăr în viitorul apropiat... Lui Băsescu nu-i plăceau vizitele externe, pe care le expedia în câteva ore, ca un contabil abraziv. Lui Iohannis par să-i placă un pic cam prea mult pentru că vizitele de două zile sunt, de multe ori, vizite de afirmare a unui status. Dacă, însă, prin această vizită, Iohannis va reuși să topească o răceală inutilă cu Polonia și să consolideze o relație cu adevărat esențială din punct de vedere strategic, atunci partea de afirmare a propriului ego european este scuzabilă (chiar dacă e puțin provincială).Apoi, după acest succes, președintele va trebui să se întoarcă repede acasă, unde lucrurile se degradează masiv în politica internă, în care partidele par să joace hora impunității. Emil Constantinescu a fost un președinte credibil în politica externă, care s-a compromis total pe plan intern. Iohannis are datoria să nu repete aceeași greșeală.

RFI:

Procurorul European este o nouă instituţie a UE ce se va ocupa, cel mai probabil din 2016, de infracţiunile de fraudare a fondurilor europene... Monica Macovei, raportor al Parlamentului European privind Procurorul European, explică importanţa acestei instituţii care va avea reprezentanţi în statele comunitare. „Biroul Procurorului European este o nouă instituţie europeană anti-fraudă. Ea va investiga toate infracţiunile de fraudă cu bani europeni. Avem şi noi astfel de cazuri în România. Sunt sute de milioane de euro, bani europeni, care ajung în ţară şi în loc să ajungă în buzunarul omului, în autostrăzi sau spitale, se duce în buzunarul unora”, spune Monica Macovei, în contextul în care oficial, la nivelul UE, suma pierdută anual din bugetul comunitar se ridică la aproximativ 500 de milioane de euro. Neoficial, însă, în Comisia Europeană se discută despre o sumă de 10 ori mai mare, de 5 miliarde de euro. Monica Macovei mai subliniază că nevoie înfiinţării acestei instituţii este evidentă: „Dacă ne uităm la cât este paguba la nivelul UE comparativ cu cât se recuperează în urma trimiterii în judecată, diferenţa este foarte mare. Aşa a apărut ideea înfiinţării Procurorului European”.

Ziarul Financiar:

Euro este „strivit“ de dolar, iar cele două monede se îndreaptă spre paritate cu o viteză care i-a luat prin surprindere până şi pe cei mai versaţi analişti. Traiectoriile sunt privite, fie cu spaimă, fie cu încântare, de milioane de oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Atlanticului, de turişti şi de simpli consumatori. Întărirea dolarului şi slăbirea euro îi afectează pe toţi. În ce fel şi cât va dura?...Teoria general acceptată este că deprecierea euro stimulează economiile care folosesc această monedă sau care exportă în această monedă deoarece exporturile devin mai ieftine. De asemenea, deprecierea euro scumpeşte importurile în zona euro, ceea ce duce la accelerarea inflaţiei şi ajută regiunea să lupte cu cel mai mare pericol pentru creştere, deflaţia... În schimb, un dolar puternic afectează veniturile companiilor americane cu operaţiuni în străinătate şi frânează creşterea economică... Odată cu venirea sezonului de rezultate financiare, a devenit clar că dolarul puternic erodează veniturile multinaţionalelor americane. Coloşi precum Procter & Gamble şi Caterpillar s-au plâns deja că sunt loviţi de puterea dolarului. Veşti de acest gen reverberează imediat pe burse. La începutul săptămânii indicele bursier american S&P 500 a anulat tot ce a câştigat de la începutul anului. Bursele europene au scăzut şi ele. De asemenea, s-a redus şi cotaţia petrolului, în condiţiile în care preţurile acestei materii prime tind să scadă atunci când dolarul se întăreşte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.