Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima ediție a conferinței transfrontaliere „Bavaria - România, împreună împotriva traficului de persoane"

transilvaniareporter.ro
trafic copii
Consulatul General al României la München, Germania a organizat,  în parteneriat cu Centrul de consiliere JADWIGA München, Organizația Internațională pentru Migrație România și Germania, precum și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, prima ediție a conferinței transfrontaliere „Bavaria - România, împreună împotriva traficului de persoane.”
Cu ocazia Zilei Europene Împotriva Traficului de Persoane, din 18 octombrie, în cadrul acestui parteneriat, au fost organizate o serie de evenimente având ca temă traficul de persoane. Gazda primului eveniment, desfășurat în data de 22 octombrie 2020, a fost Organizația Internațională pentru Migrație, Nürnberg, Germania. În cadrul acestuia, reprezentanții instituțiilor partenere au discutat despre problematica exploatării românilor în Germania, despre posibilitățile transnaționale de asistență a victimelor traficului de persoane, despre reușitele înregistrate și barierele identificate.
Consulatul General al României la München a găzduit următorul eveniment, din data de 23 octombrie 2020 (Fotocronică).
„Sunt încântată să pot veni în sprijinul organizării acestei prime ediții, dezvoltând astfel o platformă care să deservească rețeaua partenerilor româno-bavarezi. Lupta împotriva traficului de persoane își are rădăcinile în cooperarea solidă dintre țările de origine, tranzit și destinație. Comunicarea eficientă dintre organizațiile guvernamentale și neguvernamentale, naționale și internaționale poate genera un răspuns prompt și mai puțin birocratic precum și un plan de acțiune pe termen lung în beneficiul victimelor traficului de persoane. ” Ramona Chiriac, Consul General al României la München
Prin această conferință transfrontalieră, organizatorii și-au propus crearea și consolidarea unor punți de legătură dintre organizațiile și instituțiile responsabile din Germania și România în asistența și repatrierea victimelor traficului de persoane.
„Sunt foarte fericită că o astfel de cooperare fructuoasă dintre principala țară de origine și principala țară de destinație pentru victimele traficului de persoane a fost creată și că, astfel,  posibilitatea identificării timpurii a fost consolidată, în beneficiul celui mai vulnerabil grup de persoane.” Monika Cissek Evans, Coordonator, Centrul de  consiliere pentru victimele traficului de persoane JADWIGA, Munchen
Participanții la conferința transfrontalieră au fost reprezentanți ai diasporei românești din Bavaria. Aceștia au fost informați despre ce înseamnă traficul de persoane și care sunt indicatorii de victimizare. Totodată, participanții au fost informați și despre activitatea instituțiilor și organizațiilor din Germania și România responsabile în asistența și protecția victimelor acestei infracțiuni.
„Pentru a combate traficul de persoane, trebuie să îl înțelegem. Traficul de persoane nu este doar o infracțiune, este un fenomen social și economic. Lupta împotriva traficului de persoane trebuie să fie centrată  pe victime și bazată pe parteneriate. Din punctul meu de vedere, doar cooperarea continuă poate asigura succesul eforturilor noastre comune de a reduce atât cererea, cât și oferta." Comisar-șef de poliție Maximilian Nicolae, Director Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane din România
Organizatorii au avut astfel în vedere sensibilizarea comunității românești din Bavaria cu privire la exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, prin obligare la cerșetorie sau la comitere de infracțiuni. Prin conștientizarea acestui fenomen infracțional, speranța organizatorilor este aceea ca numărul de victime identificate să fie în continuă creștere, astfel încât tot mai multe persoane să poată beneficia de serviciile de sprijin și protecție existente atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Germaniei.  Participanții și-au manifestat intenția de a deveni multiplicatorii informațiilor furnizate, asigurându-se cu privire la faptul că acestea ajung la persoanele aflate în dificultate.
„Acum, când suntem la începutul unui nou deceniu, lumea se confruntă cu probabil cea mai mare provocare în lupta împotriva traficului de persoane, cu o pandemie care, de asemenea, a restricționat sever mobilitatea, a amenințat mijloacele de existență și a restrâns accesul la grupurile vulnerabile. Astfel a devenit cu atât mai importantă crearea  unei legături strânse dintre actorii naționali și transnaționali implicați în identificare, asistența și repatrierea victimelor, astfel încât persoanele vulnerabile în general și victimelor traficului de persoane în special să li se acorde sprijinul de care au nevoie pentru a-și reface viața.” Mircea Mocanu, Directorul Organizației Internaționale pentru Migrație, România.
Sursa: Comunicat de presă al Centrului Jadwiga, München

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.