Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, la Chişinău

Facebook
Filit

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), care s-a desfăşurat la Chişinău, ca extensie a marelui eveniment cultural de la Iaşi, s-a încheiat cu succes, bucurându-se de înalta apreciere a comunităţii culturale şi a publicului larg din Republica Moldova, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, directorul executiv al FILIT Chişinău, Aura Revenco.

Potrivit sursei citate, timp de trei zile, în capitala Republicii Moldova au fost organizate mai multe activităţi care au combinat proza cu poezia, dramaturgia şi muzica, sub forma unor ateliere pentru copii, sesiuni de discuţie cu scriitori şi poeţi de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, autorii, editorii şi cititorii au avut parte de dezbateri literare şi o întâlnire cu traducători, conform Agerpres.

"FILIT a trecut Prutul cu 'Trenul Literaturii'. Cursa specială a pornit din Iaşi vineri, la ora 12,00, iar până în Chişinău călătorii s-au bucurat de recitaluri de poezie susţinute de Dan Coman şi Mugur Grosu, dar au asistat şi la dezbateri literare moderate de poeta Maria Ivanov. De asemenea, trupa Balkan Taksim a venit din Bucureşti pentru a oferi un inedit concert pe şine, combinând într-un stil uimitor muzica electronică, basul şi ambianţele sonore străvechi. Ajuns la Ungheni, 'Trenul Literaturii' a fost predat autorităţilor din Republica Moldova, în mod simbolic, de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe", a afirmat Aura Revenco.

În cadrul Serilor FILIT, publicul de la Chişinău s-a bucurat, în deschidere, de prezenţa îndrăgitei autoare Guzel Iahina, într-o intervenţie despre care s-a discutat intens în aceste zile, moderată de poeta Silvia Goteanschii.

În cea de-a doua seară a avut loc întâlnirea cu scriitorul spaniol Manuel Vilas, care l-a avut drept gazdă pe autorul şi traducătorul român Marin Mălaicu-Hondrari. Iar în ultima seară, pe scena Teatrului Fără Nume, a urcat dramaturgul Iwan Wyrypajev într-o discuţie sinceră moderată de Ivan Pilchin, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Un moment de excepţie al FILIT Chişinău l-a constituit Noaptea Albă a Poeziei, care a debutat cu un concert susţinut de trupa Via Dacă, după care au fost proiectate videopoeme realizate de ONG-ul #7arte de la Bucureşti şi a avut loc un maraton de poezie cu participarea poeţilor din Moldova şi România. Seara s-a încheiat cu performance-ul E581 susţinut de Peace The Gun (Dumitru Fanfarov&Von Aim), împreună cu Mugur Grosu.

Aşadar, în paralel cu Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt - cel mai mare eveniment din domeniul literaturii, autori de talie internaţională au ales să vină în Republica Moldova graţie FILIT Iaşi.

"Ne-am dorit ca interacţiunea dintre cititori şi autori să fie cât mai largă, iar de activităţile organizate în cadrul festivalului să se bucure cât mai mulţi tineri. Astfel, am reuşit să aducem la FILIT Chişinău elevi din Grigoriopol, Bălţi, Glodeni, Soroca şi Ungheni. Entuziasmul, trăirile şi reacţiile extraordinare venite din partea publicului ne onorează şi ne încurajează să continuăm", a precizat Aura Revenco.

La rândul său, directorul adjunct al Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău şi co-fondatorul FILIT Chişinău, Narcis Afrăsinei, a subliniat modul original în care FILIT a ajuns în Republica Moldova, cu "Trenul Literaturii".

"Fundaţia KA-TET a arătat originalitate şi ideea 'Trenului Literaturii', a microbuzelor şcolare sau cea de a aduce dramaturgia în cadrul FILIT Chişinău ne încurajează să credem că această manifestare va deveni tot mai atractivă şi va creşte semnificativ, de la an la an", a spus Narcis Afrăsinei.

Evenimentul este organizat de Fundaţia KA-TET, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi, în parteneriat cu Teatrul Fără Nume, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Biblioteca pentru Copii "Ion Creangă", Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova, cu sprijinul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, Ambasadei României la Chişinău, Fundaţiei Constantin Mimi şi Revistei Timpul din România în Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.