Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacţie a istoricului Ioan Aurel Pop după decesul Regelui Mihai I: A reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român

Inquam Photos / George Calin
regele mihai I

Istoricul Ioan Aurel Pop a declarat, marţi, pentru Agenţia de presă News.ro, că decesul Regelui Mihai I reprezintă stingerea unui simbol şi că Majestatea Sa a reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român, fiind unul dintre „acei oameni rari” care au făcut istorie pozitivă. „Simt în suflet o mare durere, ca orice român, cred. Moartea Regelui reprezintă stingerea unui simbol şi simbolul acesta pe noi ne-a ţinut vii şi în perioada cea mai dificilă a regimului comunist – pe noi, pe părinţii noştri, pe bunicii noştri, pentru că Regele reprezintă o epocă, reprezintă o lume. A reprezentat şi reprezintă o ţară”, a spus Ioan Aurel Pop, pentru News.ro.

„A fost un simbol al bunăstării acestei ţări. Regele a domnit în două rânduri – întâi de copil în perioada interbelică, iar această perioadă, chiar dacă nu a fost aşa, e percepută de români ca o perioadă de glorie, de dezvoltare, de prosperitate – asta şi în comparaţie cu deceniile comuniste care au urmat şi care ne-au izolat de Europa, ne-au tras înapoi, ne-au ţinut într-o mare izolare. Din acest punct de vedere el a fost un simbol. Prezenţa lui, existenţa lui, faptul că era în viaţă, chiar dacă nu putea veni să se apropie de noi şi nu mai putea domni a reprezentat pentru mai multe generaţii de români o speranţă. Şi speranţa aceasta a continuat şi după căderea regimului comunist. Iar acum trecerea lui într-o altă lume, să nădăjduim mai bună şi mai dreaptă, nu poate decât să ne lase amărăciune şi durere în suflet”, a detaliat istoricul.

Ioan Aurel Pop a mai declarat, pentru News.ro, că Regele Mihai I a fost unul dintre oamenii rari care au făcut istorie pozitivă. „Regele Mihai a fost unul dintre acei oameni rari care au făcut istorie. Există foarte mulţi oameni care nici nu scriu, nici nu fac istorie. Mai sunt unii care au capacitatea să o scrie – istoricii. Dar cei care fac istorie sunt oameni dăruiţi cu har, sunt rari – ei fac istorie pozitivă, bazată pe încredere, istorie bună. Poporul român l-a perceput pe Regele Mihai ca pe un asemenea făuritor de istorie. De aceea am spus că s-a stins un simbol, pentru că el chiar şi atunci când nu mai era în fruntea statului - nu era pentru că l-au obligat alţii să abdice, apoi nu a mai putut să revină – dar el a fost perceput ca un simbol al României, al românismului, al puterii de regenerare a poporului nostru”, a explicat istoricul.

Ioan Aurel Pop a mai spus că românii îi datorează Majestăţii Sale o prezenţă demnă în fruntea ţării. „Îi datorăm o prezenţă demnă în fruntea României, chiar dacă era aproape un adolescent, un tânăr trecut puţin după aceea de 20 de ani. Regele a fost, în ciuda tinereţii, o speranţă pentru români, o speranţă şi în vremea dictaturii totalitare şi a împingerii noastre într-un război în care după eliberarea Basarabiei nu mai speram la bine şi nici nu am avut bine de pe urma lui. Apoi a urmat celălalt război, înspre vest, în care am avut speranţa că pornim spre o lume mai bună, apoi tancurile sovietice ne-au adus comunismul. El a rămas în fruntea ţării ca reprezentant al acelor valori care consacraseră România şi când nu i s-a mai permis să rămână în fruntea ţării a fost o mare durere şi s-a creat un mare dezechilibru pentru acest popor. Deci Regele în anii aceia dificili a reuşit să păstreze un echilibru şi să încerce să ia măsuri raţionale, folositoare ţării. Nu a reuşit întotdeauna, pentru că erau prezente autorităţi, trupe sovietice, era Partidul Comunist care se ridica şi care avea sprijinul puternic de la Răsărit, din partea comuniştilor bolşevici, sovietici, dar a reuşit”, a explicat el.

Istoricul a adăugat că Regele Mihai a făcut „mai mult decât şi-ar fi putut imagina” în exil şi că simpla lui existenţă reprezenta ceva pentru ţară. „Apoi, în exil, a făcut mai mult decât şi-ar fi putut imagina. Chiar şi când nu făcea nimic reprezenta ceva pentru ţară simpla lui existenţă. Generaţii de români au sperat în personalitatea lui şi câtă vreme el a existat, acest popor a avut speranţă de mai bine, tocmai pentru că istoria a verificat acest lucru - intenţiile majestăţii sale, măsurile pe care le-a luat, legăturile pe care le-a ţinut cu Occidentul ne-au dat speranţă şi speranţa până la urmă s-a împlinit şi am scăpat de deceniile de comunism. A reprezentat efectiv o forţă morală pentru poporul român”, a spus istoricul.

Lecţia Regelui Mihai I pentru români este, potrivit lui Ioan Aurel Pop, într-un singur cuvânt, speranţa. „Lecţia este una de rezistenţă, de speranţă, de adevăr, dreptate şi chiar de bunătate. În ciuda criticilor, Majestatea Sa a ştiut să se apropie de acest popor. Lecţia pe care eu o văd, într-un singur cuvânt, este speranţa”, a spus istoricul. Casa Regală a anunţat, marţi, că Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13.00, ora României, la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul regelui a stat până în ultima clipă fiica sa, principesa Maria. Regele Mihai împlinise 96 de ani în 25 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.