Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima Şcoală de vară dedicată cercetării patrimoniului arheologic şi reşedinţelor boiereşti din zona Moldovei, la Cepelniţa

News.ro
scoala de vara conac ruine

Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii organizează între 23 august şi 5 septembrie 2020, la Cepleniţa, judeţul Iaşi, prima Şcoală de vară dedicată cercetării patrimoniului arheologic şi reşedinţelor boiereşti din zona Moldovei.

Şcoala de vară de la conacul Cantacuzino-Paşcanu se adresează studenţilor şi tinerilor profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie dar şi pasionaţilor de cultură şi patrimoniu, potrivit news.ro.

Citește și: Inspecția Muncii a strâns din amenzi 6 milioane de lei în doar 10 zile: Peste 300 de persoane prinse că munceau 'la negru'

Prin organizarea acestei şcoli, se are în vedere abordarea unui caz-tip, reprezentativ pentru un întreg fenomen apărut în ultimii 30 de ani în România: distrugerea conştientă şi substanţială a patrimoniului construit, exprimată, din păcate, la nivelul uneia dintre cele mai vulnerabile categorii ale sale, şi anume arhitectura rezidenţială a categoriilor sociale privilegiate din perioada antebelică, potrivit unui comunicat al INP remis News.ro.

În cursul celor două săptămâni la Cepleniţa, vor fi organizate, împreună cu specialişti din România, discuţii despre etape de cercetare incipiente desfăşurării unor lucrări de restaurare, intervenţii de urgenţă, punerea în valoare a patrimoniului arheologic, restaurarea şi reconversia monumentelor istorice şi rolul comunităţii în viaţa acestora. Vor fi analizate în detaliu toate monumente istorice din comuna Cepleniţa, în cadrul procesului de inventariere al acestora. Şi toate acestea vor converge către conacul obiect de cercetare, potenţial reprezentativ pentru evoluţia arhitecturii civile boiereşti din Moldova.

Activităţile din cadrul Şcolii de vară includ cercetarea patrimoniului cultural local, realizarea unei intervenţii de urgenţă la Conacul Cantacuzino-Paşcanu din Cepleniţa, judeţul Iaşi şi iniţierea dialogului specialişti, autorităţi şi comunitate în vederea revitalizării monumentului. Prin formatul atelierelor propuse, promovăm deopotrivă dezbateri teoretice şi aplicaţii practice în compania unor invitaţi din domeniul patrimoniului şi domenii conexe, cu accent pe revitalizarea ruinelor conacelor şi pe implicarea actorilor şi a comunităţii în acest proces.

Citește și: AVERTISMENT Şase focare familiale cu 26 cazuri de COVID-19, urmare a cererii de externare sau a refuzului internării

Module şi ateliere ale Şcolii de vară

Şcoala de vară propune trei module de ateliere dedicate intervenţiilor la zidărie, arheologiei, respectiv documentării monumentelor istorice, astfel:

1. Intervenţii de urgenţă pentru conservarea zidăriei

Atelierul promovează principiile intervenţiei minimale, compatibilitatea tehnicilor şi a materialelor pentru:

1.a. Tencuieli şi mortare

Atelierul propune execuţia unor etape care preced restaurarea, necesare pentru conservarea zidăriei şi a tencuielilor existente: îndepărtarea vegetaţiei invazive de pe materialele originare, protejarea suprafeţelor expuse direct intemperiilor, asigurări marginale ale tencuielilor istorice, ancorări şi rostuiri ale elementelor dislocate.

Lector: Ana Chiricuţă, restaurator

Perioada: 24 august – 5 septembrie

1.b. Zidărie

În cadrul etapelor parte din intervenţia de primă necesitate, se vor desfăşura activităţi de asigurări marginale ale zidăriei, reţeseri cu cărămidă veche în zonele dislocate, completarea ancadramentelor de ferestre şi eventuale eşafodaje, respectând principiile restaurării.

Lector: în curs de confirmare

Perioada: 24 august – 5 septembrie

2. Documentarea monumentelor

Atelierul presupune realizarea de relevee fotografice, documentare de teren şi prezentarea stadiului actual al monumentelor din comuna Cepleniţa în cadrul procesului de inventariere şi în contextul actualizării Listei Monumentelor Istorice. Pentru etapa de consultare referitoare la potenţiale funcţiuni şi la posibilităţile de includere a conacului în circuite culturale şi turistice, vom desfăşura interviuri cu oameni din comunitate şi cu alţi actori implicaţi.

Lector: Lucia Leca

Perioada: 24 – 29 august

3. Arheologie

Atelierul propune o investigaţii arheologice şi de arheologie murală pentru descoperirea vechimii şi evoluţiei construcţiilor curţilor boiereşti, în primul rând a casei principale, apoi a peisajului istoric în general, cu grădinile şi amenajările gospodăreşti, investigaţie corelată cu sursele istorice scrise şi iconografice.

Lectori: Raluca Iosipescu, Mihaela Ciornei, Sergiu Iosipescu

Perioada: 31 august – 5 septembrie.

Înscrierile se fac până la data de 2 august 2020 (inclusiv), în limita locurilor disponibile (maxim 20 locuri / săptămână).

Nu există taxă de participare la şcoala de vară.

Organizatorii asigură cazarea, mesele (mic dejun, prânz şi cină, cu excepţia celor din weekend), echipamentele de studiu, de lucru şi de protecţie.

Costurile deplasării la Cepleniţa şi retur vor fi suportate de către participanţi.

Desfăşurarea Şcolii de vară va ţine cont de toate condiţiile impuse de autorităţi pentru adunările culturale publice. Vom organiza o sesiune de instruire privind sănătatea şi securitatea în muncă şi modul de desfăşurare a activităţilor în condiţii de siguranţă privind COVID-19.

Şcoala de vară la conac este organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Comunei Cepleniţa, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Facultatea de Arhitectură „G.M.Cantacuzino” din Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.