Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima școală smart de la sat, la Ciugud, în Alba: Elevii au laptop, table inteligente și laborator VR

Inquam Photos/ Octav Ganea
scoala clasa elevi

Clase cu table inteligente și interactive, softuri educaționale, un laborator de Realitate Virtuală, iar fiecare elev din clasele V-VIII are laptop. Se întâmplă în prima școală smart, deschisă în mediul rural, în comuna Ciugud, județul Alba, anunță MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud, Dan Lungu, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, că sistemul inteligent cu care este dotată școala permite reducerea costurilor cu energia electrică și gaz.

Citește și: Alertă în Capitală: Patru cazuri de coronavirus, în aceeași familie! .

„Școala gimnazială din Ciugud este prima școală smart din mediul rural din România, după ce am implementat soluții smart, de la iluminat și climatizare, până la softuri educaționale și mod de predare. Clădirea școlii poate fi controlată de la distanță printr-un sistem inteligent care învață continuu și se updatează, care ajută la reducerea costurilor, optimizând consumul de energie electrică și de gaz. Senzorii sunt montați în toată școala – de prezență, de luminozitate, de măsurare a cantității de CO2, aceștia din urmă anunțând când este nevoie de aerisire. De asemenea, sunt amplasați senzori care măsoară presiunea atmosferică și punctul de rouă, nivelul de umiditate din aer, pentru a preveni instalarea mucegaiului. Iluminatul se oprește automat la sfârșitul orelor de curs, iar temperatura în școală se poate regla din aplicație, în funcție de vreme”, a spus Lungu.

Sistemul de încălzire pornește cu o jumătate de oră înaintea începerii cursurilor, iar sistemul de iluminat este reglat pentru a rămâne constant pe durata întregii zile și a nu deranja ochii copiilor.

Pe partea de educație, școala smart din Ciugud dispune de table inteligente și interactive în fiecare clasă, fiecare elev din clasele V-VIII având la dispoziție un mic laptop, care lucrează în cloud, dedicat pentru educație, fiind interzis accesul cu telefoanele mobile.

„Am încercat să facem o școală prietenoasă cu elevii, folosind noile tehnologii în beneficiul lor. Școala are WIFI, fiecare copil are un cont în cloud în care pot să își încarce diferite cărți electronice, teme. Profesorii scriu pe tabla inteligentă din clase, salvează ce au scris, iar la sfârșitul orelor transmit documentul PDF fiecărui copil. Contul primit este pentru toată viața, iar peste 50 de ani, să spunem, poate intra să vadă ce a învățat când a fost elev la școala din Ciugud. Tablele inteligente au senzori iar copiii pot scrie inclusiv cu degetul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.

Citește și: Raed Arafat face acuzații grave: ‘Trebuia să avem stocuri de acum doi ani’

Școala este dotată și cu laborator de Realitate Virtuală, primul de acest fel dintr-o școală publică din România, în care predarea se face cu ajutorul ochelarilor VR și a unei platforme educaționale cu zeci de mii de aplicații, de la anatomie, fizică, chimie, geografie, biologie.

„La limba franceză, de exemplu, profesoara le-a vorbit elevilor despre Paris și le-a promis că, dacă sunt cuminți, la sfârșitul orei vor merge, împreună, în capitala Franței, într-o călătorie virtuală cu ajutorul ochelarilor VR, o plimbare pe Sena. Profesorul poate controla ceea ce văd elevii de pe laptop. Mai avem și aplicații de Realitate Augmentată, care includ un cub special, iar elevii se pot uita cu ochelarii VR într-o carte de anatomie la o inimă, de exemplu, iar la un moment dat, scanează acel cub pe care îl țin în mână care se transformă în inimă. O pot întoarce să vadă cum arată o inimă și cum funcționează”, a precizat Dan Lungu.

Școala mai dispune de pachete de softuri educaționale pe partea de predare care îi poate transpune pe elevi, prin intermediul unor aplicații, în Londra anului 1900 sau le poate arăta cum funcționează fluxul de sânge în corpul uman, la ora de anatomie.

Investiția în școala smart a costat aproximativ un milion de euro, suma fiind asigurată din fonduri guvernamentale, europene, locale și private.

De asemenea, elevii școlii din Ciugud pot face ore online, mai ales în perioada care urmează, de suspendare a cursurilor, iar profesorii le vor putea face predarea lecției într-o prezentare PowerPoint într-o platformă educațională iar copilul va intra și o va descărca, primind și teme pentru acasă, individual sau de grup. Sistemul permite și predarea în sistem video conferință, la care participă toți elevii, sau doar electronic, prin intermediul laptopurilor.

Citește și: Ciolacu: ‘PSD va vota joi’

„Cadrele didactice de la școala noastră își propun să rămână în contact cu copiii în această perioadă, să le dea teme, să facă lecții interactive, pentru a nu rămâne în umră cu materiile”, a mai spus Lungu.

La școala gimnazială din Ciugud învață peste 130 de elevi, fiind întregistrate cazuri de copii din comună care s-au întors după ce s-au mutat în unități de învățământ din Alba Iulia, dar și de elevi din Alba Iulia care au dorit să învețe în școala smart de la țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.