Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima sesiune plenară a Conferinţei privind viitorul Europei a avut loc la Strasbourg

romania-alege.ro
Parlamentul European

Politicieni şi cetăţeni europeni s-au reunit sâmbătă într-o sesiune specială pentru a analiza viitorul Uniunii Europene, cu scopul de a face politica mai reprezentativă, mai reactivă şi mai democratică, transmite DPA.

Scopul este de a veni cu propuneri concrete până la începutul anului 2022, care vor fi apoi deliberate de membrii UE şi de Parlamentul European, potrivit agerpres.ro.

''Ce funcţionează, ce trebuie schimbat? Cum să creăm o Uniune care să fie adecvată pentru următoarele decenii? Cum să creăm o Uniune care să fie mai rezistentă, să acţioneze mai rapid şi să fie mai eficientă?", a punctat Guy Verhofstadt, membru belgian al Parlamentului European care prezidează conferinţa, în declaraţia sa de deschidere a primei sesiuni plenare a acesteia, în prezenţa reprezentanţilor celor trei mari instituţii ale UE, precum şi a camerelor consultative ale acestora, a statelor membre şi a societăţii civile.

Potrivit oficialului european, printre subiectele care urmează să fie discutate se numără modalităţile de accelerare a procesului decizional democratic şi modalităţile de depăşire a veto-urilor care blochează proiectele UE, aluzie la faptul că problemele de politică externă şi fiscală necesită aprobarea unanimă a celor 27 de membri ai UE, o cerinţă pe care unii ar dori să o anuleze.

Există, de asemenea, apeluri pentru a acorda Parlamentului European o mai mare influenţă, în special în ceea ce priveşte numirile în posturi-cheie ale UE.

Mulţi dintre vorbitorii de la evenimentul de la Strasbourg - unii în direct, alţii online - s-au referit la necesitatea de a implica cetăţenii UE în politică, în special pe teme precum schimbările climatice, migraţia, forţa de muncă, schimburile academice şi libertatea de călătorie.

Conferinţa a fost concepută ca fiind deschisă. Pe lângă sesiunea plenară, Conferinţa privind viitorul Europei se va desfăşura sub forma unei platforme online multilingve care va permite cetăţenilor europeni să îşi împărtăşească viziunea asupra viitorului Europei. Astfel, ei au posibilitatea de a participa online şi chiar de a-şi înfiinţa propriile grupuri de discuţii.

Platforma, care a fost lansată la mijlocul lunii aprilie, a atras peste 17 700 de participanţi până sâmbătă. UE are o populaţie de aproximativ 450 de milioane de locuitori, remarcă AFP, care punctează că propunerile care vor rezulta din aceste lucrări sunt aşteptate în primăvara anului 2022, care coincide cu preşedinţia franceză a Consiliului şi cu alegerile în care este în joc realegerea lui Emmanuel Macron, care intenţionează să plaseze Europa în centrul campaniei sale.

Următoarea sesiune a Conferinţei privind viitorul Europei este programată pentru 22-23 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.