Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primar de municipiu, dispus sa se înscrie într-un program de pregatire militara

armata

Primarul municipiului Botosani, Ovidiu Portariuc, care a solicitat, în ultimele zile, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau a unor stagii de pregatire militara, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa, ca este interesat sa se înscrie într-un program de formare a militarilor voluntari.

Portariuc, care nu a facut armata, sustine ca pregatirea tinerilor pentru a face fata unor situatii de conflict este strict necesara în actualul context extern, iar crearea prin lege a unor structuri pentru pregatire militara este necesara.

'Îmi pare rau ca legea s-a schimbat atunci si nu am mai avut posibilitatea. Mi-ar fi placut. Daca ar fi o asemenea posibilitate, de a fi voluntar în asemenea structura, pe o perioada de trei luni, as fi primul care m-as înscrie. Cred ca sunt numerosi tineri care îsi vor dori sa faca parte dintr-o asemenea structura, nu doar pentru beneficiile personale pe care le-ar avea, ci prin faptul ca vor fi pregatiti sa ajute comunitatea, nu doar în caz de pericole majori, ci si atunci când se produc anumite situatii de criza', a afirmat primarul de Botosani.

Primarul municipiului Botosani a propus, duminica, reintroducerea serviciilor militare pentru o perioada de sase luni pentru tineri, în conditiile slabei pregatiri a acestora pentru situatii de criza.

'Ca primar, având responsabilitatea coordonarii serviciilor de urgenta sau de protectie civila în caz de criza, nu pot sa nu remarc slaba pregatire în primul rând a tineretului pentru tot ceea ce înseamna actiune coordonata ierarhic, efort fizic sustinut, instructie de specialitate, abilitati de lupta. Cred ca reintroducerea serviciului militar obligatoriu de sase luni ar putea fi o varianta. E benefica si pentru individ, ca formare, dar si pentru comunitate, în caz de aparare', a afirmat Portariuc.

Primarul Botosaniului considera ca, în cazul în care reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este dorita, poate fi demarat un program de pregatire militara pe baza de voluntariat. Participantii ar putea beneficia de scutire de impozite si taxe locale pe o perioada de cinci luni, în baza unor protocoale încheiate între Ministerul Apararii Nationale si Consiliul Local.

'Eu nu cred în pericole iminente, dar nu se stie niciodata. Una e sa aperi un oras ca Botosaniul cu 500 soldati profesionisti si alta e sa-l poti apara pe lânga soldati si cu 40.000 rezervisti antrenati, mobilizati în 24 de ore. Extrapolat la nivel national, într-o situatie de criza ipotetica, e mult mai confortabil pentru noi si descurajant pentru altii sa stii ca în 24 de ore aproximativ 7-8 milioane de români sunt gata de actiune', a adaugat primarul municipiului Botosani.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.