Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul orașului Baia Mare, urmărit penal pentru evaziune fiscală

chereches

Procurorii DNA au început vineri, 2 octombrie, urmărirea penală față de primarul orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În același dosar mai este urmărită penal Pop Aurica, și au fost puși sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, Bala Liviu Ioan, director executiv al clubului H.C. Municipal Baia Mare, Năsăiescu Florin - Sandu, contabil în cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, și Făt Ioachim - Nicolae, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculină) din cadrul H.C. Municipal Baia Mare, anunță DNA în cadrul unui comunicat de presă.

Potrivit ordonanței procurorilor există date și indicii că în perioada 2014 – septembrie 2015, inculpatul Bala Liviu – Ioan, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.

Bala Liviu le-a pus pe jucătoarele de handbal din cadrul clubului să semneze mai multe documente de prestări servicii, astfel că acestea au fost puse să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani.

Tot în cadrul aceluiași dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele și un document, prin care acestea îl împuternicesc pe Năsăiescu Florin –Sandu, care a condus contabilitatea primară a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre jucătoare, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

De asemenea, cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei.

Facturile erau fictive, pentru că jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului.

În aceeași perioadă, Bala Liviu – Ioan a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar – contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului.

În aceeași perioadă, Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzând de prerogativele ce-i sunt conferite de funcția îndeplinită, a promovat și susținut proiecte în Consiliul local al municipiului Baia Mare, în vederea finanțării Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, deși avea cunoștință de activitatea infracțională desfășurată de Bala Liviu – Ioan, Năsăiescu Florin – Sandu și Făt Ioachim – Nicolae, care și-au însușit sume de bani din veniturile clubului sportiv în maniera descrisă mai sus.

Mai mult, suspectul Cherecheș Cătălin era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menționate mai sus, de selectarea jucătorilor și jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi și chitanțe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora.

De asemenea, edilul a dispus, în mod abuziv, unor entități cu capital majoritar de stat și cu capital privat, acordarea unor sponsorizări în favoarea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.