DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primarul Sectorului 4 o acuză pe directoarea Colegiului Naţional 'Gheorghe Şincai' că vrea să cheltuie banii alocați de la buget 'după bunul plac'

Primaria Sectorului 4
Daniel Baluta

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune, în scandalul cu directoarea Colegiului Şincai, că ea nu semnează un act legal pentru că vrea să cheltuie după bunul plac sume alocate din bugetul local. Reacţia vine după ce directoarea instituţiei l-a acuzat pe edil că a modificat contractul cu primăria, potrivit mediafax.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a spus,  că directoarea Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” nu vrea să semneze contratul de management financiar prevăzut de lege pentru că îşi doreşte să cheltuie “după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administrației locale”.

”Sunt directori de școală care se plâng că primăria și ministerul nu fac nimic, în condițiile în care, spre exemplu, fondurile alocate de primărie pentru igienizare nu au fost utilizate. În ultimii doi ani chiar s-au mișcat lucrurile în privința școlilor, cel puțin în ceea ce ne privește. Se pare, însă, că doamna director nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii și se ocupă, în ultima vreme, mai mult de reclamații și de învrăjbirea profesorilor și a părinților, față de primărie. Primăria a investit în școala pe care o conduce peste 6,8 milioane de lei. Unii vor să dăm bani la școli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac. Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile”, a declarat, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr 305/ 2018, contractul de management administrativ-financiar, pe care trebuie să-l semneze directorii unităților de învățământ și Primarul Sectorului 4, conține trei obligații suplimentare în sarcina directorului față de cele prevăzute în modelul de contract prevăzut de art. 20 alin. 3, din Ordinul privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

“Achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti. (...) Să transmită trimestrial sau, după caz, ori de câte ori este nevoie, situația cheltuielilor efectuate la nivelul unității de învățământ, conform solicitărilor Directorului Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului”, se arată în Hotărârea Consiliului Local.

De asemenea, potrivit documentului, directorul unei instituţii de învăţământ trebuie să pună la dispoziția organelor de control din cadrul aparatului de specialitate al Primarului orice document solicitat și să asigure accesul acestora în instituție în vederea efectuării controlului.

”Cu toate că aceste trei obligații nu sunt menționate în modelul-cadru din cuprinsul ordinului pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, adoptarea acestora este perfect legală, iar respectarea lor decurge, de asemenea, din lege, respectiv din dreptul primarului de a verifica modul de administrare a bunurilor din domeniul public și de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul local sau obținute, în urma demersurilor făcute de autoritatea locală din fonduri europene sau prin Programul Operațional Regional”, explică primarul Daniel Băluță.

Primarul Sectorului 4 mai susţine că instituţia pe care o conduce a dat Colegiului peste 6,8 milioane de lei pe lucrări de modernizare, precizând că şcoala nu beneficiase de investiţii serioase mai bine de 28 de ani.

“Am spus încă de la începutul mandatului, că modernizarea unităților de învățământ se află pe lista noastră de priorități. Sunt școli în sectorul 4 unde de 28 de ani nu s-a făcut absolut nimic. Nu s-a schimbat o cărămidă. Copiii și profesorii noștri trebuie să fie în siguranță, iar orele de curs să se desfășoare în condiții decente și sigure. Acesta este motivul investițiilor de peste 15 milioane de lei pe care le-am făcut în mai multe unități de învățământ din Sectorul 4, inclusiv în Colegiul Național Gheorghe Șincai”, a explicat edilul.

De asemenea, pentru că acoperișul Colegiului Național “Gheorghe Șincai” s-a deteriorat în ultimii ani și fiindcă este o clădire monument-istoric, nu se putea începe reabilitarea fără avizul Ministerului Culturii, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

”Toate lucrările, pentru că vorbim, spre exemplu, și despre refacerea sălii de festivități, de acoperișul realizat din țiglă, au fost și vor fi executate respectând arhitectura și utilizând materialele impuse de statutul clădirii”, a explicat Ana Maria Mocăniță, director general al Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4.

La rândul său, Daniel Băluţă mai arată că doar în cursul anului trecut, Primăria Sectorului 4, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ, a susținut financiar două deplasări în Spania ale unor delegații din care au făcut parte elevi ai Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, pentru ca aceștia să poată participa la concursuri școlare. Costurile au fost de peste 45.000 de lei.

Precizările vin după ce Silvia Muşătoiu, directoarea Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai" din Capitală, a explicat că refuză să semneze un contract cu Primăria Sectorului 4 pentru că, spune ea, este modificat şi impune instituţia de învăţământ să achiziţioneze material doar de la anumiţi furnizori, care au şi preţuri mai mari. Prin această clauză, spune Silvia Muşătoiu, se presupune ca toate achizițiile făcute de şcoli să fie operate prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.