Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele 3 domenii unde nu se mai vrea scutiri de taxe și impozite de la 1 septembrie - Anunțul făcut de Marcel Boloș

YouTube
Marcel Boloș

Printre propunerile  Marcel Boloș le va prezenta în coaliția de guvernare, pentru a face rost de bani la buget, se numără și eliminarea unor facilități fiscale cât mai curând posibil.

Boloș consideră că este posibil ca toate cheltuielile prevăzute de Guvern să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, o mai bună colectare a banilor de către ANAF și prin combaterea evaziunii fiscale.

Ministrul a explicat, la Digi24, că suma care trebuie obținută la rectificarea de buget poate ajunge la 10 miliarde de lei pentru a acoperi toate cheltuielile și investițiile.

„Sunt aceste categorii de cheltuieli pe care deja le știm. Discutăm de salariile profesorilor care au impact de 3 miliarde de lei, calculat și estimat de către noi în Ministerul Finanțelor. Urmează revendicările din sănătate. Avem bani pe care trebuie să-i alocăm pentru că se închide perioada de alocare 2014-2020 și vin cofinanțările proiectelor de investiții.

Peste 3 miliarde de lei care sunt necesari pentru ce înseamnă proiectele de investiții la nivelul Ministerului Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale pentru infrastructura rurală. Noi discutăm de 3 miliarde de lei pentru Ministerul Transporturilor. Separat este Ministerul Dezvoltării Regionale, probabil tot cu sume între 2-3 miliarde de lei", a spus ministrul.

Trei sectoare rămân fără facilități în primă fază

Boloș a menționat printre măsurile de acoperire a noilor cheltuieli eliminarea în două etape a anumitor facilități fiscale:

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor - cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set - cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România."

Boloș a explicat că regulile din facilitățile fiscale ar trebui să fie comune pentru toți, precizând că anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate sau contribuția la fondurile de pensii private, referindu-se la sectoarele IT, construcții și la cel agricol.

„Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem trei mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie", a spus el.

Marcel Boloș a spus că va propune eliminarea eșalonată a facilităților fiscale, iar o decizie se va lua în coaliție.

 

Schimbare și la IMM-uri

Ministrul a spus că se va modifica și modul de impozitare a microîntrepinderilor, măsură prevăzută „cu subiect și predicat în PNRR" pentru a fi eliminată.

„Problema pe fond este că această modalitate de a te încadra în categoria microîntreprinderilor a devenit deja și la corporațiile transnaționale o optimizare fiscală. Toți ajung să fie microîntreprinderi și în acest fel să plătească 1% pe cifra de afaceri.

Noi în momentul de față avem plafoane diferite, dacă discutăm de TVA plafoane de 300.000 de lei, ca să devii plătitor de TVA. Dacă discutăm de plafon pentru microîntreprinderi, e de 500.000 de euro. Nu mai putem merge la infinit cu plafoane diferite, situații diferite pentru ceea ce înseamnă tratamentul egal al contribuabililor. Pierdem mulți bani din aceste optimizări fiscale", a arătat el.

Dacă pachetul de măsuri propus de Ministerul de Finanțe va fi aplicat integral, vor intra la bugetul statului 6,5 miliarde de lei din septembrie până la finele anului, iar de la 1 ianuarie impactul calculat ar fi de 35 de miliarde de lei pe an, a precizat Boloș.

Ministrul Finanțelor a mai spus că, fără măsurile de restructurare a facilităților fiscale, este posibil ca deficitul bugetar pe primele cinci luni să ajungă la 4,8-4,9%.

„Pot spune cu certitudine și responsabilitate că în lipsa unor măsuri care să genereze restructurarea facilităților fiscale este posibil să ajungem în situația asta, pe care eu personal nu mi-o doresc. O să fiu ferm în a respecta ținta de deficit bugetar", a subliniat Boloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.