Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele fotografii realizate pe Lună vor fi scoase la licitaţie în Danemarca

anews.com
Buzz Aldrin luna

Faţa nevăzută a Lunii, primul răsărit de Pământ sau urmele paşilor lui Buzz Aldrin se numără printre momentele imortalizate în peste 70 de fotografii originale ale NASA care fac obiectul unei rare vânzări la licitaţie, miercuri, la Copenhaga, informează marţi AFP.

"Una dintre imaginile mele preferate din această colecţie fantastică este o fotografie a lui Buzz Aldrin făcută de Neil Armstrong, unde poate fi văzut Armstrong reflectat în vizieră", a declarat pentru AFP Kasper Nielsen, un responsabil al unei case de licitaţii Bruun Rasmussen, potrivit Agerpres.ro.

Cele 74 de fotografii sunt din mai multe misiuni Apollo ale agenţiei spaţiale americane NASA, în jurul şi mai ales pe Lună, în anii 1960 şi 1970, dintre care 26 realizate de pe satelitul natural al Pământului.

"Desigur, punctul culminant este misiunea Apollo 11 ajungând pentru prima dată pe Lună", a subliniat Nielsen, care a condus evaluarea fotografiilor de către cea mai mare casă de licitaţii daneză.

Pusă în vânzare de un colecţionar străin care doreşte să rămână anonim, seria este estimată de Bruun Rasmussen la 1,4 milioane de coroane în total, adică aproape 190.000 de euro.

Fiecare fotografie se vinde separat.

Cea mai valoroasă, cu primul "răsărit de Pământ", fotografiat de astronautul american William Anders în decembrie 1968 de pe orbita Lunii, este estimată la 8.000 - 12.000 de euro.

Printre fotografii se află şi imagini surprinse în timpul revenirii pe Pământ a misiunii Apollo 13, care s-a confruntat cu grave dificultăţi tehnice.

Câteva dintre fotografii au făcut parte din arhivele NASA şi sunt expuse public în premieră înainte de vânzare.

Altele au apărut pe coperta marilor reviste americane precum National Geographic sau Life pentru a ilustra succesul Statelor Unite în cursa spaţială.

"Această colecţie este foarte importantă astăzi", a declarat Nielsen. "Ea ne arată marile realizări ale umanităţii dintr-o perspectivă istorică, uitându-ne la ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce a realizat umanitatea în anii 1960 şi 1970", a adăugat el.

"Ea ne arată, de asemenea, că atunci când îţi fixezi un obiectiv, aproape orice este posibil", a precizat reprezentantul casei de licitaţii.

Ultima dată când oamenii au aterizat pe Lună a fost în 1972, odată cu misiunea Apollo 17, însă NASA are în plan revenirea astronauţilor pe solul selenar în 2025-2026.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.