Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele imagini cu președintele Klaus Iohannis la summitul din Malta! Cu cine a discutat / VIDEO

Președintele Klaus Iohannis participă la un summit al şefilor de stat şi de guvern din peste 50 de state europene şi africane care a început miercuri seară la La Valletta, având drept obiectiv declarat identificarea unor răspunsuri comune la criza migraţiei care destabilizează Europa, relatează AFP.

'Trebuie să ne unim, atât ţările de origine, cât şi cele de destinaţie', a declarat în deschiderea acestui summit între liderii de pe cele două continente prim-ministrul maltez Joseph Muscat, calificând reuniunea drept o ocazie fără precedent de a coopera.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a fost OTRĂVIT

Ţările africane şi europene 'au interese comune' să încerce să limiteze fluxul migranţilor, a spus la rândul său şeful executivului UE, Jean-Claude Juncker, la sosire.

UE trebuie să ajute Africa şi 'africanii trebuie să ne ajute să limităm fluxul de migranţi sau chiar să îl stopăm', a apreciat el.

Citește și: Tudor Chirilă nu se lasă! Mesajul care cutremură tineretul: Dreptul la adevăr

'Europa şi Africa nu pot să se ignore', a declarat preşedintele Senegalului, Macky Sall, care este şi preşedinte în exerciţiu al Comunităţii economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO). 'Împreună trebuie să refuzăm stigmatizarea, politica baricadelor', a mai afirmat Sall.

Poziţia sa a fost împărtăşită de toţi liderii participanţi la reuniune. 'Singurul mod de a gestiona acest fenomen este s-o facem împreună', a subliniat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini.

Fondul pentru Africa, în valoare de 1,8 miliarde de euro şi care urmează să fie lansat cu prilejul summitului din Malta, este 'unul dintre instrumentele necesare', 'dar nu este vorba doar despre bani', a adăugat ea.

'Acest fond nu poate acoperi toate nevoile pentru că acestea sunt enorme', a subliniat preşedintele Nigerului, Issoufou Mahamadou.

Citește și: Dacian Cioloş a intrat în istoria României: Ce nu se ştie despre viitorul premier

'Este necesar un tratament echitabil între migranţii din sud şi cei din alte părţi', a subliniat în faţa presei la sosirea la summit omologul său senegalez.

Readmisia migranţilor ilegali repatriaţi din Europa, pe care UE doreşte să o accelereze, 'este un subiect dificil', a recunoscut Macky Sall, vorbind despre migranţi 'care au sfidat moartea, în condiţii oribile'. Readmisia 'depinde şi de condiţiile care vor fi create', a spus la rândul să preşedintele Nigerului.

Citește și: Se pregătește un partid prezidențial / SURSE

Pentru 'cei care sunt deja în Europa, ar trebui să avem o discuţie sinceră, să vedem câţi dintre ei pot fi integraţi', a pledat preşedintele senegalez.

Planul de acţiune care ar urma să fie adoptat în urma summitului 'va combate migraţia ilegală şi va face mai mult pentru a le da oamenilor mai multe posibilităţi legale de a începe să lucreze în Europa', a promis la rândul său cancelarul german Angela Merkel.

Citește și: FOTBAL: Un rapidist, component al Generației de Aur, arestat în Spania

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.