Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele măsuri ale noului premier al Kosovo - Promisiunea pe care o face legat de Serbia

www.rferl.org
Albin kurti

Noul prim-ministru al Kosovo, Albin Kurti, a cedat în faţa presiunii occidentale, promiţând joi o ridicare cel puţin parţială a tarifelor de import la mărfurile sârbe, dar Washingtonul a considerat imediat că măsura nu este suficientă, relatează vineri DPA, citată de Agerpres.

"Pe 15 martie, guvernul va decide abolirea tarifelor la importul de materii prime (...), ca semn de bunăvoinţă pentru rezolvarea disputei economice cu Serbia", a declarat Kurti într-o conferinţă de presă.

Măsura ar putea deveni unul dintre paşii care să conducă la repornirea discuţiilor de normalizare sub egida UE cu Serbia, blocate din noiembrie 2018, când predecesorul lui Kurti, Ramush Haradinaj, a impus taxele.

Dar restul tarifelor vor rămâne în vigoare şi Kurti a impus condiţii Belgradului pentru a le ridica, declarând că Serbia trebuie să oprească aşa-numita "campanie de nerecunoaştere" împotriva Kosovo.

Citeşte şi: ICCJ stabileşte termen de două luni în procesul lui Mircea şi Vlad Cosma, în care trebuie să stabilească definitiv unde se va rejudeca dosarul

Emisarul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Balcani, Richard Grenell, a propus luna trecută ca Belgradul să-şi oprească eforturile de a preveni recunoaşterea deplină a Kosovo în schimbul relaxării tarifelor, ca modalitate de repornire a procesului blocat.

Dar Grenell, care serveşte de asemenea ca ambasador al SUA la Berlin şi a fost recent numit director de informaţii al preşedintelui Trump, a avertizat rapid că "jumătatea de măsură" a lui Kurti nu este suficientă.

"Noi nu susţinem jumătatea de măsură a premierului Kurti. Poziţia noastră este destul de clară: tarifele trebuie ridicate complet", a scris el pe Twitter, adăugând că Kurti "face o greşeală serioasă".

Haradinaj a impus sancţiunile ca represalii pentru campania Serbiei de a nu permite Kosovo, provincia sa secesionistă cu majoritatea populaţiei albaneză, să adere la organizaţiile internaţionale.

Dacă Serbia, reprezentată de preşedintele Aleksandar Vucic, este de acord, Kosovo va suspenda restul sancţiunilor comerciale pentru 90 de zile începând cu data de 1 aprilie.

Dar dacă Serbia nu ia de asemenea o măsură în acest sens până la 15 iunie, Kurti a spus că tarifele complete vor fi restabilite.

El a semnalat că aşteaptă o recompensă pentru ţara sa, în primul rând ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii Kosovo.

Dar promisiunea de a începe desfiinţarea tarifelor a atras de asemenea furia lui Haradinaj, comandant de gherilă în războiul pentru independenţă faţă de Serbia din 1998-99.

"În această seară, trădătorul Albin s-a predat Serbiei", a postat Haradinaj pe Facebook. "Aceasta marchează începutul revenirii Serbiei şi a Rusiei. Albin (...), eşti responsabil pentru reînnoirea ocupaţiei economice a Serbiei asupra Kosovo", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.