Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele măsuri de austeritate? 'Disperarea începe să îşi facă loc la Palatul Victoria!'

bugetofagi

A început, de facto, o perioadă de maximă austeritate, iar la Palatul Victoria începe să îşi facă loc panica, afirmă Gelu Diaconu, fost preşedinte ANAF în perioada Guvernului Grindeanu.

Gelu Diaconu comentează informaţiile referitoare la primele măsuri importante pentru creşterea veniturile bugetare, printre care introducea unor contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări, plafonarea indemnizației pentru copii. Fostul şef ANAF este de părere că aceste măsuri vestesc austeritatea, însă nu vor putea să acopere deficitul bugetar care se preconizează.

Vezi şi: Apel către Grindeanu: Un partid îi cere să ia măsuri împotriva Ungariei/ DOCUMENT

Vezi şi: ANI intră în forță: Încă un lot de aleși locali incompatibili

"Disperarea incepe sa isi faca loc la Palatul Victoria! Limiteaza indemnizatiile copiilor pentru cativa lei in plus la buget! Dupa patru luni incheiate cu un minus de minim 5 miliarde de lei fata de nivelul veniturilor bugetare estimate (adica peste 1 md de euro!!) si sub presiunea avertismentului Comisiei Europene, guvernul PSD a ajuns la primele masuri de limitare a deficitului excesiv care se prefigureaza. Gluma se ingroasa si nici macar masina de propaganda nu mai poate escamota realitatea. Limitam si indemnizatia copiilor, domnule Grindeanu?", scrie Gelu Diaconu pe Facebook.

Potrivit fostului preşedinte ANAF, "aceste masuri vor aduce numai 2-300 de milioane venituri suplimentare si vor reduce cheltuielile cu max. 1-2 md lei pana la incheierea exercitiului bugetar". "Adica nu vor acoperi nici macar 'gaura' lunara din veniturile date de ANAF si cele neaccesate din fonduri europene!!!", afirmă Diaconu.

"De observat ca deja a inceput de facto o perioada de maxima austeritate (cum ramane domnule Grindeanu cu declaratia dvs sarcastica la adresa “apostolilor austeritatii”?). Investitii majore de la inceputul anului “zero”, posturile libere din institutiile publice blocate, fondurile de salarii bugetate sub necesar la cvasi-totalitatea institutiilor bugetare, sporuri salariale taiate, cheltuielile cu bunuri si servicii mai mici decat anul trecut.

Iar acum… recunoasterea de jure a reducereii cheltuielilor cu functionarea institutiilor publice cu 5-10% (nu ca ar fi o masura rea in principiu!). Tendinta se va mentine si cel putin o rectificare negativa este aproape o certitudine.

Cand iti incepi guvernarea cu un buget complet nerealist, mai ales in ceea ce priveste veniturile si cand in materie de “sporire a capacitatii de colectare” nu faci altceva decat promovarea unei gasti in posturi cheie din ANAF, devine aproape imposibil sa asiguri echilibrul bugetar, realizat cu atatea sacrificii pentru poporul roman, in perioada anilor anteriori", mai scrie Gelu Diaconu în analiza publicată pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.