Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele reacții de pe scena politică, după decretarea stării de urgență: Dan Barna și Călin Popescu Tăriceanu atenționează PNL

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

USR va vota în Parlament pentru aprobarea decretului privind instituirea stării de urgență, a anunțat luni Dan Barna, liderul formațiunii. El a atras însă atenția asupra achizițiilor: decretarea stării de urgență să nu fie folosită pentru a se încheia contracte care nu au legătură cu epidemia. Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a atras atenția la Realitatea Plus, după anunțul șefului statului, că nu trebuie ca PNL să facă afaceri de partid prin starea de urgență. Deputatul PSD Valeriu Steriu a declarat la Antena 3 că social-democrații vor să fie încuviințată cât mai repede de către Parlament instituirea stării de urgență.

Vezi si: Interzicerea circulației mașinilor și persoanelor în anumite zone și ore: Lista măsurilor SEVERE care pot fi luate în starea de urgență .

DAN BARNA a scris pe Facebook:

  • „Înțelegem și sprijinim instituirea unor măsuri speciale de combatere a crizei de sănătate publică.
  • În același timp, cerem autorităților să aplice aceste măsuri proporțional, dar și cu fermitatea necesară nevoilor reale. Cu o capacitate de testare limitată comparativ cu alte state și cu un prim set de măsuri oficiale mai degrabă blânde. În acest moment suntem în situația de a ne baza în continuare pe buna-credință a cetățenilor în ceea ce privește consemnarea voluntară la domiciliu a celor care nu au activități critice.
  • Distanțarea socială, eliminarea contactelor sociale neobligatorii și regulile de igienă sunt singurele modalități prin care putem limita impactul epidemiei.
  • De asemenea, solicităm guvernului să supravegheze atent achizițiile publice. Guvernul trebuie să se asigure că achizițiile vor fi făcute exclusiv pentru a răspunde solicitărilor sistemului medical, iar decretarea stării de urgență nu va fi folosită pentru a se încheia contracte care nu au legătură cu obiectul măsurii anunțate de președinte.
  • Cerem, de asemenea, ca personajul medical să se primească o atenție specială în aceste zile - atât din punct de vedere al compensării pentru efortul depus, cât și din punct de vedere al protecției de care trebuie să beneficieze. Insistăm asupra acestui aspect în contextul tot mai multelor mesaje venite de la medici care avertizează că nu există în multe spitale echipamentele necesare pentru protejarea celor aflați în linia întâi a luptei cu COVID-19.
  • Nu este singura criză prin care au trecut românii, dar este cea mai gravă trăită de această generație. Solidaritatea și încrederea în noi înșine ne vor ajuta să trecem și peste aceste momente respectându-ne și respectând regulile”

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU a scris pe Facebook:

  • `Masura decretarii starii de urgenta trebuia luata deja cu ceva timp in urma avand in vedere evolutia raspandirii epidemiei in alte tari si, practic, experientele pe care le-au parcurs deja celelalte tari, din care trebuia sa tragem niste invataminte.
  • Sunt 3 paliere pe care trebuie analizate instituirea starii de urgenta.
  • Primul este cel legat de limitarea drepturilor si libertatilor individuale prevazute in Constitutie si aici trebuie sa fim foarte atenti pentru ca masurile trebuie sa fie strict proportionale cu gravitatea situatiei pentru a nu restrange excesiv aceste drepturi si libertati. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligatia constitutionala ca in termen de 5 zile sa il aprobe sau eventual sa il respinga. Cred ca aici trebuie sa fim extrem de atenti pentru a nu avea loc excese.
  • Al doilea plan este cel medical, sanitar, as spune, unde decretul vorbeste foarte putin despre masurile care trebuie luate si discuta mai mult despre parghiile care trebuie folosite in sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achizitie fara licitatie, prin achizitie directa. Si aici doresc sa avertizez autoritatile sa nu profite de aceasta situatie pentru a da tunuri comerciale prin achizitia de medicamente sau echipamente in zona sanitara, pentru ca, sigur, stim ca aceste tentatii exista si va trebui sa existe o monitorizare extrem de severa a acestor achizitii directe, fara licitatie.
  • Al treilea plan este cel economic si masurile economice nu se vad in decretul privitor la starea de urgenta. Guvernul trebuie sa ia neintarziat masuri de prevenire a catastrofei care se prefigureaza in zona economica”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.